Ny Vitenskap

«VI HAR ALDRI VAERT PÅ MÅNEN»

Hvordan oppstår slike myter, og hvorfor tror folk på dem?

-

Nesten femti år etter det som trolig er menneskehe­tens største bragd, har konspirasj­onsteoreti­kere grublet over bildene fra månelandin­gen i 1969, og de mener disse er iscenesatt. De tror NASA bygget et studio på Jorda, hengte opp skuespille­re i snorer og simulerte den lave gravitasjo­nen ved bruk av sakte film. Alt dette for å trumfe de sovjetiske rivalene i romkappløp­et. NASA mener de satte mennesket på Månen. Men hva skjedde egentlig?

Lyssetting­en har vaert gjenstand for ivrig debatt, og konspirasj­onsteoreti­kerne hevder at ett av de mest legendaris­ke bildene av Buzz Aldrin bare kunne ha vaert tatt med en kunstig lyskilde. Dermed simulerte datagrafik­keksperter belysnings­forholdene ved Apollo 11s landingsst­ed i sanntid. Det viste seg at Neil Armstrongs romdrakt reflektert­e sollyset, og sto bak belysninge­n av Aldrin i bildet fra 1969.

Det beste beviset på månelandin­gen er kanskje sporene som ble lagt igjen av astronaute­ne. Apollo 11-ferden brakte steinprøve­r tilbake til 135 land, slik at man kunne forske på dem, og Månen er bekreftet som deres opphavsste­d. Astronaute­ne plasserte dessuten speilpanel­er på Månens overflate. Da andre land sendte laserlys mot dem, ble signalene sendt tilbake. Hvis månelandin­gene var en bløff, måtte også forskere fra hele verden ha vaert medsammens­vorne.

 ??  ?? Dette bildet ble tatt av LRO i 2011 og viser fotavtrykk
fra Apollo 12-landingen.
Dette bildet ble tatt av LRO i 2011 og viser fotavtrykk fra Apollo 12-landingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway