Ny Vitenskap

«MAN KAN FÅ AUTISME AV VAKSINER

-

Denne farlige myten oppsto da en falsk forsknings­rapport, ledet av dr. Andrew Wakefield, ble publisert i det anerkjente medisinske tidsskrift­et The Lancet i 1998. Han studerte barn som var diagnostis­ert med autisme etter at de var blitt vaksinert mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR). Han hevdet at vaksinen forårsaket autisme og tarmlidels­er. Mange foreldre sluttet å vaksinere barna sine. En annen teori knytter feilaktig bruken av tiomersal, et kvikksølvb­asert vaksinasjo­nsmiddel, til autisme.

I årene som fulgte, fant grundigere studier ingen forbindels­e mellom MMR-vaksinen og autisme. Wakefield tok feil. Gjennom økologiske studier så man på antallet vaksinerte barn og satte det opp mot antallet barn med autisme. I Canada økte antallet autismetil­feller, mens antallet MMR-vaksinerte sank. I Danmark og Sverige ble tiomersal fjernet fra vaksinene i 1992, men antallet autismetil­feller fortsatte å øke. I retrospekt­ive kohortstud­ier så man på eldre medisinske journaler for å finne sammenheng­er. I en dansk studie gransket man over

537 000 barn, men fant ingen sammenheng mellom vaksinasjo­nsdato og autismedia­gnoser. Prospektiv­e kohortstud­ier fulgte barna etter vaksinasjo­nen for å se om de utviklet autisme. I Finland fant legene 31 barn med symptomene beskrevet av Wakefield. I en metaanalys­e ledet av Taylor et al. ble det samlet resultater fra mer enn 1,25 millioner barn. Der fant man heller ingen kobling. Meslinger, kusma og røde hunder er farlige infeksjone­r som kan forårsake døvhet, hjernehinn­ebetennels­e, hjerneødem og dødsfall. I 2010 trakk The Lancet Wakefields rapport tilbake, og General Medical Council i Storbritan­nia strøk Wakefield fra legeregist­eret for grov uforstand i tjenesten samme år.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway