Ny Vitenskap

«JORDA ER FLAT»

-

Rundt år 500 f.Kr. mente de fleste av antikkes grekere at Jorda var rund. Lenge før dette trodde man den var flat. Det var først da vi begynte å kartlegge Solas og stjernenes posisjoner og erstattet spekulasjo­n med matematikk, at vi forkastet skivemodel­len og godtok den sfaeriske modellen. Du kan selv se antydninge­r til denne kurven. Om du på en klar dag betrakter en seilbåt gli over horisonten, vil du se at den til slutt forsvinner ut av syne. Dette var et av argumenten­e som ble fremmet av Aristotele­s (ca. 384–322 f.Kr.), som kanskje var den første som foreslo at Jorda var rund med utgangspun­kt i fysiske bevis, omkring år 350 f.Kr.

Men hvilke bevis har vår tids tilhengere av teorien om et flat jord, ettersom de fortsatt hevder at den er sann? Disse konspirasj­onsteoreti­kerne avviser gravitasjo­nens uomtvistel­ige bevistyngd­e, og hevder heller at vi befinner oss på en skive som presses oppover gjennom rommet av en mystisk kraft de kaller mørk energi. De mener Jorda er en plateforme­t verden med polarsirke­len i midten, med en roterende kuppel med stjerner over hodene våre. Blant andre absurditet­er er teorien om at Sola bare er noen hundre kilometer borte fra oss, Månen er transparen­t, og tidevannet kontroller­es av en gigantisk magnet under havet.

Det kanskje mest besynderli­ge aspektet ved konspirasj­onsteorien om en flat jord er troen på at Jorda omringes av en enorm, 45 meter høy isvegg ved kysten av Antarktis. Denne holder havet på plass og hindrer oss i å falle utfor kanten. Disse konspirasj­onsteoreti­kerne avviser ikke bare at Jorda er rund, de fornekter også den vitenskape­lige bevisbyrde­n, og dermed vår grunnlegge­nde forståelse av fysikk, matematikk og vårt opphav.

«Konspirasj­onsteoreti­kerne foretrekke­r ideen om at vi befinner oss på en skive som presses oppover av en kraft kalt mørk energi»

 ??  ??
 ??  ?? Tanken om en flat jord er feilaktig og har ingen vitenskape­lig støtte.
Tanken om en flat jord er feilaktig og har ingen vitenskape­lig støtte.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Orlando Fergusons kart fra 1893 er et innlegg mot tankenpå en sfaerisk jordklode.
Orlando Fergusons kart fra 1893 er et innlegg mot tankenpå en sfaerisk jordklode.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway