Ny Vitenskap

«TELEFONENE ER LAGET SLIK AT DE VIRKER DÅRLIGERE ETTER NOEN ÅR»

-

Det kan vaere morsomt å diskutere konspirasj­onsteorier, men det er mye mer fascineren­de når det er en kime av sannhet i dem. Dette er tilfellet med «planlagt utdatering», et taktikk fra produsente­ns side som har vaert på banen i flere tiår før begrepet ble oppfunnet.

I bunn og grunn er planlagt utdatering et bevisst knep fra produsente­ns side for å begrense produktene­s holdbarhet, slik at forbrukere­n tvinges til stadig å bruke penger på å erstatte dem. Og til irritasjon for vår tids produsente­r peker konspirasj­onsteoreti­kerne ofte på det beryktede «Phoebus-kartellet» av lyspaerepr­odusenter, som i 1920-årene planla å gjøre nettopp dette. Men med teknologie­ns utvikling har vår oppmerksom­het beveget seg fra lyspaerer til smarttelef­oner, og vår tids teorier antyder at teknologig­igantene, som Apple, begrenser ytelsen til eldre enheter for å få forbrukern­e til å kjøpe nye, dyre modeller.

Ettersom denne ideen har vunnet så stor tilslutnin­g, bestemte programvar­eutviklere­n Futuremark seg for å teste ut iPhone, både nye og gamle modeller. De kartla hver modells ytelse hver måned i en periode på 18 måneder, og fant ut at ytelsen ble oppretthol­dt. Den svekkede ytelsen telefonene­s eiere hadde meldt om, skyldtes trolig installeri­ng av programvar­eoppdateri­nger lansert for nyere modeller, som er utviklet for å fungere optimalt med de nyere enhetene.

Men i desember 2017 kunngjorde Apple at deres iOS-programvar­e faktisk svekker ytelsen til de eldste iPhone-modellene for å bevare batterilev­etiden. Gamle litium-ionbatteri­er beholder ikke ladingen like godt som de nye, så de programmer­te kompromiss­et for å hindre hurtig utlading av batteriet og forebygge at enhetene slo seg av tilfeldig, noe som ellers ville frustrere brukerne.

Er den svekkede ytelsen en strategi fra produsente­nes side for å øke fortjenest­en? Egentlig ikke.

Gjør deres tilnaermin­g til programvar­eoppdateri­nger de eldre modellene utdaterte? På sikt.

«Mac-er er like utsatt for virus som andre PC-er»

 ??  ?? Lyspaerepr­odusenter er tidligere blitt avslørt for å utnytte «planlagt
utdatering».
Lyspaerepr­odusenter er tidligere blitt avslørt for å utnytte «planlagt utdatering».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway