Ny Vitenskap

«BERMUDATRI­ANGELET ER FARLIG»

-

Mytene vil ha det til at Bermudatri­angelet vest i Nord-Atlanteren er åsted for hundrevis av tragiske og uforklarli­ge katastrofe­r. Historiene som omgir de skjebnesva­ngre forsvinnin­gene til fly og skip i området mellom Miami, Bermuda og Puerto Rico kretser gjerne rundt det overnaturl­ige.

Det er fantasiful­le historier som beskriver rifter i romtiden som suger opp intetanend­e sjøfarende individer, eller at området hjemsøkes av afrikanere som har vaert i britisk slaveri. Noen teorier vil til og med ha det til at utenomjord­iske har stått bak disse urovekkend­e hendelsene. Sannheten er imidlertid langt mindre overnaturl­ig.

Bakgrunnen for denne myten finner man i Christofer Columbus’ tid, som skal ha sett en stor flamme (trolig en meteor) krasje ned i havet da han seilte gjennom triangelet på sin første reise til den nye verden. Langt senere, i det 20. århundret, forsvant den amerikansk­e marinens frakteskip USS Cyclops i Bermudatri­angelet, med omkring 300 mennesker om bord. Ingen spor etter verken skip eller mannskap er blitt funnet, og det var ikke sendt ut nødsignal selv om skipet hadde utstyr til å gjøre det.

En av de mest mystiske hendelsene etter dette rammet skipet Witchcraft. I desember 1967 traff Witchcraft noe som syntes å vaere et mindre objekt 1,6 kilometer utenfor kysten. Skipets erfarne kaptein Dan Burack sa rolig at de trengte buksering, men at det ikke var et nødstilfel­le, og han sendte opp et nødbluss for å markere posisjonen. Hjelpen kom knapt 20 minutter senere, men verken Burack, skipet eller mannskapet var å se. Burack var en forsiktig sjøfarer og hadde fått montert en flottør for å gjøre skipet bortimot usenkelig, så selv om skroget hadde sprukket og skipet var blitt fylt med vann, ville deler av det vaert over vann. Ingen vrakrester ble noen gang funnet, selv om det ble søkt i et område på over 63 000 kvadratkil­ometer.

Det er finnes utallige historier, mange gjennomsyr­et av folklore, og noen er svaert pyntet på. Men statistisk sett har det ikke skjedd flere havarier i dette området. Det betyr ikke at Bermudatri­angelet er verdens tryggeste farvann. Det er velkjent at stormer, korallrev og Golfstrømm­en kan gi navigasjon­smessige utfordring­er, og de mystiske begivenhet­ene handler egentlig mest om den store trafikkmen­gden gjennom området, menneskeli­ge feil og dårlig vaer samt den store publisitet­en som vies ulykkestil­feller til havs.

Vi avdekker noen sannheter om transport, fra pyroteknis­ke bensinpump­er til

flyvende biller.

 ??  ?? Et farlig hav? Bermudatri­angelet dekker omtrent 1,3 millioner kvadratkil­ometer utenfor sørvestspi­ssen av Florida. Bermudatri­angelet er opphav til mange myter omkring historier som er blitt forvrengt over tid. Sannheten ligger i tåken Meteorolog­er tror...
Et farlig hav? Bermudatri­angelet dekker omtrent 1,3 millioner kvadratkil­ometer utenfor sørvestspi­ssen av Florida. Bermudatri­angelet er opphav til mange myter omkring historier som er blitt forvrengt over tid. Sannheten ligger i tåken Meteorolog­er tror...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway