Ny Vitenskap

«FLYENE TØMMER TOALETTENE I LUFTEN»

-

Å besøke et flytoalett er gjerne en ubehagelig affaere. Det er vanskelig nok å klemme seg inn i det trange rommet og manøvrere seg ned på setet, uten at man i tillegg skal måtte bekymre seg over hva som eventuelt er i ferd med å bli sluppet ut over havet.

Det har alltid versert rykter om skjebnen til doavfallet oppe i luften, at det spyles ut fra flyet, men det viser seg at dette er umulig å gjennomfør­e.

Dette fordi flytoalett­er enten benytter lukkede kloakksyst­emer (som fungerer på samme måte som et hustoalett) eller et moderne vakuumsyst­em for kloakk. Begge lagrer kloakken i tanker og krever tilgang via en ventil på utsiden av flyet for å kunne tømmes.

Men det har vaert tilfeller der kloakk har sivet ut av et fly ved et uhell, på grunn av lekkasjer i tanken. Kloakken fryser i så fall umiddelbar­t, sammen med den blå kloakkbeha­ndlingsvae­sken. Denne vemmelige frosne miksturen er kjent som blå is. Selv om blå is normalt vil hope seg opp på utsiden av flyskroget og holde seg der til flyet har landet, har det forekommet at den har løsnet.

Heldigvis vil det meste smelte og fordampe før det treffer bakken, eller en uheldig forbipasse­rende, men vanligvis vil den illelukten­de snøballen forbli intakt. Det er verifisert tilfeller der mennesker eller eiendom er blitt truffet av blå is, men det har aldri vaert tilsiktet.

 ??  ?? Det er umulig å slippe
ut avfall med vilje midt under en flytur.
Det er umulig å slippe ut avfall med vilje midt under en flytur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway