Ny Vitenskap

«DET ER INGEN GRAVITASJO­N PÅ ISS»

-

Den kanskje mest utbredte feilslutni­ngen om verdensrom­met handler om hva rommet faktisk er. Mange synes å mene at om man skytter en rakett rett oppover, kommer man etter hvert til et punkt der alt bare svever. Og derfor virker astronaute­ne om bord på romstasjon­en ISS vektløse, ikke sant?

Men vi er redd dette ikke stemmer. Grunnen til at astronaute­ne på ISS ser ut til å sveve, er at de er i et konstant fall mot Jorda. Sent på 1600-tallet publiserte Isaac Newton sitt tankeekspe­riment for å forklare ideen. Han anslo at om du skjøt ut en kanonkule horisontal­t fra jordoverfl­aten, i en stadig økende hastighet, ville kulen ikke treffe Jorda, men havne i bane rundt den. Og det er i bunn og grunn det samme som skjer med ISS. Den beveger seg så fort (mer enn 28 000 km/t) at den er i et konstant fall mot Jorda. Dermed befinner astronaute­ne seg i et konstant fritt fall, og de ser ut til å vaere i en tilstand av vektløshet.

ISS beveger seg i en høyde på 370–460 kilometer over jordoverfl­aten og utsettes der for 90 % av jordgravit­asjonen. Alt som går i bane, utsettes for klodens gravitasjo­nskraft, men objektene beveger seg så fort sidelengs at de virker vektløse. Neste gang du ser opptak av astronaute­r som svever omkring, kan du tenke på at gravitasjo­nen ikke er fravaerend­e. De befinner seg i konstant fall, men takket vaere den ekstremt lave friksjonen­e i den øvre atmosfaere­n saktner romskipet deres aldri farten, og det faller dermed aldri ned på Jorda.

 ??  ?? Opplevelse­n av å vaere i rommet kan gi en følelse av at det ikke er noen gravitasjo­n.
Opplevelse­n av å vaere i rommet kan gi en følelse av at det ikke er noen gravitasjo­n.
 ??  ?? Astronaute­ne på ISS kan ha det moro med mikrogravi­tasjonen.
Astronaute­ne på ISS kan ha det moro med mikrogravi­tasjonen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway