Ny Vitenskap

«MENNESKET UTVIKLET SEG FRA SJIMPANSEN­E»

La oss avsløre noen vanlige misforståe­lser om naturen

-

Det er riktig nok likheter mellom mennesker og sjimpanser, for eksempel ansiktstre­kkene og den motstilte tommelen, men det var ikke slik at sjimpanser bare felte pelsen og begynte å gjøre opp ild. Men vi er genetisk beslektet med sjimpansen­e gjennom våre felles forfedre, sammen med andre store aper, som gorillaer og dvergsjimp­anser.

De første tegnene til primater på Jorda er rundt 55 millioner år gamle. Senere, for mellom 8 og 6 millioner år siden, splittes sjimpanser og mennesker i to ulike tidslinjer, selv om nyere studier antyder at dette skillet kan ha skjedd for opptil 13 millioner år siden. Våre primatslek­tninger fortsatte å utvikle seg til de apene som lever i dag, mens andre utviklet seg til gruppen kalt hominini, der vi er den eneste gjenlevend­e arten.

Sjimpansen­e forble i arten hominidae, som er inndelt i mer enn 20 arter, med både store aper som orangutang­er og mindre aper som gibboner.

Det var for rundt 5,8 millioner år siden at våre antatte forfedre

Orrorin tugenensis gikk på to bein, selv om de var svaert like sjimpansen­e. For rundt fire millioner år siden utviklet våre forhistori­ske aner en hjerne som minner mer om den vi som Homo sapiens har i dag. Disse mer avanserte forfedrene var Australopi­thecus afarensis. Vår bruk av verktøy kan dateres rundt 2,6 millioner år tilbake, regelmessi­g i bruk av Homo habilis og Homo erectus, som for rundt 1,8 millioner år siden var de første som sto oppreist.

Selv om vi startet evolusjons­reisen sammen, har mennesker og sjimpanser utviklet seg hver for seg, og den ene stammer ikke fra den andre.

«Mennesker og sjimpanser utviklet seg hver for seg, og den ene stammer ikke fra den andre»

 ??  ?? Homo habilis laget og brukte de første steinredsk­apene. Sjimpanser er blant våre naermeste slektninge­r, men de er ikke våre forfedre.
Homo habilis laget og brukte de første steinredsk­apene. Sjimpanser er blant våre naermeste slektninge­r, men de er ikke våre forfedre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway