Ny Vitenskap

«ANNE BOLEYN HADDE EN EKSTRA FINGER»

-

Anne Boleyn er kjent som den dødsdømte andre hustruen til Henrik VIII, og ble tiltalt for utroskap, incest og høyforraed­eri. Hun var beskyldt for mange ting, men å ha en ekstra finger var ikke blant dem. Dette ble faktisk ikke hevdet mens hun levde.

Flere tiår etter Boleyns død skrev den katolske propagandi­sten Nicholas Sander at hun hadde «en tann som stakk fram under overleppen, og på venstre hånd hadde hun seks fingre». Han tilføyde at hun hadde en stor vorte under haken. I Tudortiden­s England ble fysiske skavanker betraktet som tegn på ondskap, og Sander hadde skildret Boleyn som en heks som hadde forført kongen. Men ville en så frastøtend­e kvinne ha erobret tudortyran­nens hjerte? Det virker svaert usannsynli­g, for Henrik hadde et så sterkt ønske om å gifte seg med henne at han brøt med den katolske kirken og etablerte sin egen – Den engelske kirke.

Nicholas Sander hadde aldri truffet Boleyn personlig og var bare en ung gutt da hun ble halshugget i 1536. Trolig var beskrivels­ene av Annes skavanker et forsøk på å diskredite­re datteren hennes, dronning Elizabeth I. Det var hennes religions politikk som tvang Sander i eksil, og han var ikke alene om å angripe den protestant­iske monarkens opphav i et revansjely­stent forsøk på å sverte hennes navn.

Dessuten hadde Annes første biograf, George Wyatt, snakket med dem som kjente henne, og selv om han måtte medgi at hun hadde flere små føflekker og en ekstra negl på lillefinge­ren, fantes det ingen sjette finger. Og da et lik man antok var Boleyns ble gravd opp ved Tower of London på 1800-tallet, fantes det intet som kunne understøtt­e Slanders sladder.

 ??  ?? Henrik VIIIs ekteskap med Anne Boleyn var delvis med på å starte
den engelske reformasjo­nen. De fleste malerier av den kontrovers­ielle dronningen ble ødelagt etter hennes død.
Henrik VIIIs ekteskap med Anne Boleyn var delvis med på å starte den engelske reformasjo­nen. De fleste malerier av den kontrovers­ielle dronningen ble ødelagt etter hennes død.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway