Ny Vitenskap

«NAPOLEON VAR KORT»

-

Til tross for at han naermest på egen hånd erobret det meste av Europa, er Napoleon nesten like kjent for å ha vaert kort av vekst. Men den franske keiseren var faktisk 1,69 meter høy, noe som var over gjennomsni­ttshøyden i både England og Frankrike på den tiden.

Da han døde i 1821, ble Napoleon målt til noe som skulle tilsvare 1,57 meter. Uheldigvis ble målene notert i franske fot og tommer, en skala som hadde litt større intervalle­r enn de engelske måleenhete­ne. Tidlig på 1800-tallet var ennå ikke det metriske system i utstrakt bruk, og dermed fantes det ikke et standardis­ert system. Da Napoleons høyde ble oversatt til engelske fot, misforsto man målene og trodde han var mer enn fire tommer kortere.

Imidlertid var keiseren allerede før sin død blitt hånet for sin angivelige kortvoksth­et. En annen kilde til denne myten finnes i datidens britiske presse. I avisartikl­er ble Napoleon bredt kritisert, og han ble karikert som et barn med sinneanfal­l. Inntrykket ble underbygge­t av hans kallenavn, «Le Petit Caporal» (den lille korporalen), som hans soldater ga ham, og det faktum at hans personlige vaktstyrke, Vieille Garde, opererte med en minimumshø­yde på 1,80 meter, og disse soldatene må ha tårnet over ham.

Denne myten har vist seg så seiglivet at en teoretisk tilstand er blitt oppkalt etter keiserens angivelige kortvoksth­et. «Napoleon-komplekset» går ut på at menn som er lavere enn gjennomsni­ttet, er mer aggressive, søker mer oppmerksom­het i sosiale sammenheng­er og er mer ambisiøse enn høyere menn. Spesialist­er stiller spørsmål ved om dette stemmer, men det som er sikkert, er at Napoleon ikke var utfordret i høyderetni­ngen.

 ??  ?? Denne illustrasj­onen av Napoleon, tegnet av James Gillray, viser en liten keiser som skriker og baerer seg over friheten i England.
Denne illustrasj­onen av Napoleon, tegnet av James Gillray, viser en liten keiser som skriker og baerer seg over friheten i England.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway