Ny Vitenskap

«300 SPARTANERE KJEMPET ALENE MOT PERSERNE VED THERMOPYLE­NE»

-

År 480 f.Kr. kjempet kong Leonidas tappert på siste skanse mot en horde av fiender, og selv ledet han en styrke på bare 300 av sine fryktede hoplittkri­gere. Det er en av de mest overbevise­nde historiene fra antikkens Hellas, men er den sann?

I virkelighe­ten kjempet 6000–7000 grekere sammen med spartanern­e i Slaget ved Thermopyle­ne. De hadde reist gjennom Hellas for å delta i forsvaret mot persernes invasjon, som ble ledet av kong Xerxes I. Blant dem som kjempet sammen med de 300 spartanern­e, ramser historiker­en Herodot opp 700 thespiaier­e, 400 thebenere, 1120 arkadianer­e, 1000 fokisere og flere andre. Uansett var grekerne klart undertalli­ge mot opptil 100 000 persiske soldater.

Den greske haeren posisjoner­te seg i et trangt pass ved kysten, kalt «De varme portene», der de angripende perserne ikke ville kunne utnytte sitt massive overtall. Ifølge Herodot kom stridens avgjørende vendepunkt da de persiske styrkene ble ført til et hemmelig fjellpass, slik at de kunne overmanne de fokisiske vaktstyrke­ne.

I filmen 300 fra 2006 er det på dette tidspunkte­t spartanern­es allierte forlater slaget i frykt, mens Leonidas erklaerer at han og hans menn skal bli vaerende og kjempe til døden. Men også denne scenen er unøyaktig gjengitt, ettersom flere av de greske styrkene ble vaerende, og kjempet med til siste slutt, blant andre styrkene fra

Thespiai og Theben.

Selv om thespiaier­ne velvillig skal ha fulgt

Leonidas, skriver

Herodot at kongen holdt på de thebenske styrkene mot deres vilje.

Uansett knuste perserne til slutt sine greske rivaler, som hadde kjempet seg vei til legendesta­tus.

 ??  ?? Kong Leonidas døde ved Thermopyle­ne, sammen med sine 300 spartanske hoplitter
og deres allierte.
Kong Leonidas døde ved Thermopyle­ne, sammen med sine 300 spartanske hoplitter og deres allierte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway