Ny Vitenskap

«VIKINGENE BRUKTE HJELMER MED HORN»

-

Vikingene var sjøfarende skandinave­r som plyndret, handlet og skapte seg et blodtørsti­g rykte fra 700-tallet til 1000-tallet. De berømte, dyriske hjelmene med horn passet godt til stereotype­n, men det finnes intet som beviser at de noen gang brukte slike.

Myten ble popularise­rt av forfattere og kunstnere som yndet å gjengi vikingene med denne hodepryden. I 1870-årene laget den tyske kostymedes­igneren Carl Emil Doepler hjelmer med horn til Wagners nordiskins­pirerte operaer, og gis ofte aeren for å ha stadfestet denne stereotype­n. Kanskje disse designerne var inspirert av 1800-tallsarkeo­logenes oppdagelse av hjelmer med horn, men disse viste seg senere å vaere fra før vikingtide­n.

Den eneste fliken av bevis som kan ha med vikingene å gjøre, ble funnet ved en gravhaug ved Gjermundbu på Ringerike, men denne hjelmen fra 900-tallet har ikke horn. Det kan hende at slike hjelmer ble benyttet ved seremonier, men det er svaert lite trolig at de ble brukt om bord på krigsskip, for der ville det vaere for trangt, og de ville heller ikke vaert praktiske i strid. Man mener at vikingene heller brukte laerhjelme­r, eller hvelvede metallhjel­mer med pannebesky­ttelse, noe det er blitt funnet rester av. Det er mulig at enkelte vikinger ikke brukte hodebeskyt­telse overhodet, noe som kan forklare hvorfor det er funnet så få hjelmer.

Dette er uansett ikke den eneste myten om vikingene. De er gjengitt som skjeggete, analfabete villmenn, men man har siden oppdaget at de stelte seg med kammer og barberkniv­er, de utviklet et komplekst runealfabe­t, og selv om noen utgytte mye blod på erobringst­okt i fremmede land, levde de fleste fredelig og livnaerte seg av jordbruk og handelsvir­ksomhet.

 ??  ?? Historiker­e mener at vikingene bar beskyttend­e hodeplagg av metall eller laer.
Vikingene var kolonister som satte spor etter seg over hele
Europa.
Historiker­e mener at vikingene bar beskyttend­e hodeplagg av metall eller laer. Vikingene var kolonister som satte spor etter seg over hele Europa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway