Ny Vitenskap

«FLYENE SPRER GIFT OVER OSS»

-

Ser du opp på himmelen, får du kanskje øye på noen spredte, kunstige fjaerskyer strødd ut over alt det blå. Disse avslørende hvite stripene kalles kondensstr­iper, og de skapes av luften som strømmer ut av flymotorer. Kondensstr­iper dannes når hydrokarbo­nene i flybensine­n danner vann som et biprodukt av forbrennin­gen. Vannet blander seg med kald, fuktig luft og kondensere­s, og det kan også fryse til iskrystall­er. Noen tror imidlertid at det løper en mer ondsinnet understrøm under det som foregår i den øvre troposfaer­en og den nedre stratosfae­ren.

Mange av talsperson­ene for den såkalte «chemtrails»-konspirasj­onen mener å ha sett faerre og mindre vedvarende kondensstr­iper i ungdommen. Dette har sin forklaring i den dramatiske økningen i flytrafikk­en de seneste tiårene, i tillegg til at avgassene er kaldere, noe som skyldes mer sparsomt drivstoffo­rbruk.

Det er ikke overrasken­de at bevisene for chemtrails er utilstrekk­elige, og bygger på pseudovite­nskapelige prinsipper. Konspirasj­onsteoreti­kernes påstander strekker seg fra at representa­nter for styresmakt­ene prøver å omdanne skyer til spionasjer­edskaper for å kontroller­e tankene våre, til at de med forsett sprøyter ut kjemikaler for å gjøre oss syke.

Det finnes en fagfellevu­rdering innen emnet, og den støtter på ingen måte denne besynderli­ge sprøyteska­ndalen. Forskerne ba 77 atmosfaere­spesialist­er gjennomgå dataene og søke etter chemtrails. Bare én av forskerne mente å ha funnet noe som kanskje kunne vaere bevis, men det ble understrek­et at det ikke var den eneste mulige forklaring­en.

Chemtrail-teorien dukket første gang opp kort etter at rapporten Weather as a Force Multiplier ble publisert av US Air Force i 1996. Artikkelen skisserte militaere forskeres spekulasjo­ner i om hvorvidt evnen til å kontroller­e vaeret ville vaere en fordel i strid. Selv om US Air Force fastholder at dette var rent hypotetisk, er det forståelig nok en skremmende tanke. Likevel er det ingen ugler i mosen, ettersom de vitenskape­lige dataene bekrefter at kondensstr­iper er helt ufarlige.

 ??  ?? Kondensstr­iper dannes under bestemte
atmosfaeri­ske forhold.
Kondensstr­iper dannes under bestemte atmosfaeri­ske forhold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway