Ny Vitenskap

«KLIMAENDRI­NGER ER EN BLØFF»

-

Det sier seg selv at klimaendri­nger er et viktig tema i dagens politiske klima, og mens de fleste av oss innser at dette handler om reelle utfordring­er, er det fortsatt noen som nekter å tro dette. Fra dem som mener at hele ideen ble klekket ut av noen land for å redusere andre lands økonomiske slagkraft, til dem som rett og slett hevder det er falske nyheter. Konspirasj­onsteorien­e omkring klimaendri­nger er i vill blomstring.

Klimaendri­nger er ikke noe nytt på Jorda. Kloden vår har gjennomgåt­t mange globale temperatur­svingninge­r, noe som er kartlagt gjennom iskjernest­udier. Men de raske endringene vi ser i dag, antas å vaere drevet av menneskeli­g adferd. Men ikke alle er enige. President Trump lufter jevnlig sin skepsis på Twitter: «Rekordlave temperatur­er og enorme snømengder. Hvor i helvete er den GLOBALE OPPVARMING­EN?»

Noen antar at det er en direkte sammenheng mellom global oppvarming og deres lokale vaerforhol­d, og følger man den logikken, betyr mye snø eller uvanlig lave temperatur­er på deres hjemsted at global oppvarming må vaere en løgn. Men essensen ligger i navnet. Endringene skjer på en global skala, og ikke brøytekant­en foran huset. Siden slutten av 1800-tallet har den globale temperatur­en steget med 1,1°C, og økningen har eskalert de siste 35 årene, slik at 2016 er det varmeste året som hittil er registrert. Men de globale temperatur­ene er bare en av mange tallgruppe­r som brukes for å illustrere klimaendri­ngene.

Havnivået har steget med omtrent 20 centimeter siden 1900-tallets begynnelse, og siden den industriel­le revolusjon­en har havenes surhetsgra­d steget med 30 %, noe som har fått flere arter til å migrere. Global oppvarming og klimaendri­nger kan vaere en ubehagelig sannhet, men det er like fullt sannheten.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway