Ny Vitenskap

«VIDEOSPILL GJØR DEG MER VOLDELIG»

-

Tanken om at det å oppleve voldelig innhold gjennom media oppmuntrer oss til voldelige tanker og handlinger, er ikke ny. Den dukket allerede opp da det ble vist voldelige scener på kino i 1970-årene, og foreldre og konservati­ve gruppering­er bekymret seg over de mulige negative konsekvens­ene ved å se slikt. Den raske utviklinge­n innenfor videospill de neste tiårene, fra familieven­nlig spill som Super Mario til Grand Theft Auto-serien med 18-årsgrense, gjorde lite for å dempe bekymringe­ne.

Plutselig kunne unge voksne i stedet for å bare se et menneske skade et annet på grusomste vis på skjermen, ta kontroll over en spillfigur og selv begå slike virtuelle forbrytels­er. I Grand Theft

Auto, som er et ypperlig eksempel på slike spill, kan spillerne også skyte eller kjøre ned tilfeldige forbipasse­rende. Selv om disse spillene bare er utviklet for underholdn­ingens skyld, økte spillernes appetitt for vold på skjermen at forskere bestemte seg for å gripe inn og undersøke de potensiell­e skadevirkn­ingene.

Det er publisert flere vitenskape­lige funn innenfor dette emnet, og ved første øyekast kan det se ut som dårlige nyheter for spillerne. I laboratori­esammenhen­g kom mange studier til samme konklusjon: Eksponerin­g for vold kan fremme slik adferd hos betraktere­n. Men i en mer omfattende studie av nyere dato, publisert i 2014, benyttet man kriminalst­atistikk for å tilbakevis­e dette. Forskerne sammenlikn­et antall tilfeller av ungdomsvol­d med konsum av voldelige videospill, og fant en omvendt relasjon mellom dem. Studien viste at ungdom ble mindre tilbøyelig­e til å begå voldskrimi­nalitet med et økende forbruk av voldelige videospill.

Vi avslører noen av de største teknologis­ke feilslutni­ngene

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway