Ny Vitenskap

Den høyeste tsunamibøl­gen

Et jordskjelv kan utløse en tsunami av enorme proporsjon­er.

-

Om kvelden den 9. juli 1958 følte fiskerne som var forankret i Lituya-bukten i Alaska, at båtene deres begynte å riste voldsomt da et kraftig jordskjelv rystet gjennom fjellene i naerheten. Selv om fartøyene deres overlevde de første rystelsene, hadde de ikke opplevd det verste ennå da de hørte et enormt krasj.

Flere millioner tonn stein hadde brutt seg fri fra fjellene og sklidd ned i vannet med høy hastighet. Sammenstøt­et var så kraftig at det ble dannet et stort luftrom bak steinreste­ne, noe som førte til at steinene flyttet på langt mer vann enn volumet av selve skredet. Vannet kom som en kjempebølg­e, en tsunami som løftet de hjelpeløse båtene på land, førte dem over land og høyt over traerne, før de ble vasket tilbake i bukten eller ut til sjøen. Da bølgen krasjet gjennom bukten med en hastighet på rundt 160 kilometer i timen, nådde det fordrevne vannet høyder på 500 meter over strandlinj­en og fjernet barken fra tusenvis av traer. Flere av fiskerne overlevde på mirakuløst vis, slik at de kunne fortelle sin forferdeli­ge historie.

Selve hendelsen var ikke unik. Geologer hadde studert området en stund før tsunamien i 1958 og oppdaget bevis på minst fire liknende bølger som er datert tilbake til 1854. Hovedbevis­et var de yngre traerne som lå nedenfor de modne skogene langs buktens strandlinj­e. Disse antyder at lavere vegetasjon er blitt utslettet en gang tidligere. Dette åpner for spørsmålet om når den neste bølgen vil komme.

 ??  ?? Lituya-bukten er et 11 kilometer langt T-formet innløp på Alaskas sørøstkyst.
Lituya-bukten er et 11 kilometer langt T-formet innløp på Alaskas sørøstkyst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway