Ny Vitenskap

Geoglyfer

-

Kunstverke­ne som bruker Jordas egne vidder som lerret.

På flere kontinente­r, inkludert Nord-Amerika, Sør-Amerika og Europa, finnes det landområde­r som virker lite bemerkelse­sverdige når du står på bakken. Men dersom du flytter deg til naermeste bakketopp eller høyde, vil de åpenbare seg som intrikate og storslåtte formasjone­r. Disse kalles geoglyfer og er store, geometrisk­e mønstre som er preget i bakken ved hjelp av jord og stein.

Mønstrene som er avbildet i geoglyfene, varierer ganske mye, men forskerne har klart å identifise­re to hovedmetod­er som brukes for å lage dem. Den første går ut på å skrape bort det øverste laget av bakken for å avdekke farget fjell under. Den andre metoden er nesten motsatt, der de bygget opp materialer oppå bakken for å lage et bilde. Det finnes også eksempler på spesielt arbeidskre­vende byggverk, for eksempel Den hvite hesten fra Uffington i Storbritan­nia, som består av en grøft som er pakket full av kritt.

Hvorfor de ulike geoglyfene rundt om i verden ble bygget, er fremdeles et lite mysterium for fagfolk. Noen antar man er statussymb­oler, andre kan vaere et navigasjon­sverktøy for sjømenn, og andre igjen kan vaere stjernebil­der fra nattehimme­len. Selv om vi ikke vet hvorfor de ble bygget, er de flotte og imponerend­e symboler på den oppfinnsom­heten og dyktighete­n som fantes i de ulike eldgamle kulturene.

 ??  ?? Geoglyfene ser imponerend­e ut på avstand, men det er et mysterium hvorfor de ble laget.
Geoglyfene ser imponerend­e ut på avstand, men det er et mysterium hvorfor de ble laget.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway