Ny Vitenskap

Romas hemmelige supermater­iale

-

Forskerne prøver å finne ut hvorfor disse eldgamle byggverken­e fremdeles står stødig.

Det er kåret til det mest holdbare bygningsma­teriale t noensinne, og det ble skapt for tusenvis av år siden. Betongen fra det gamle Roma ble brukt til å skape legendaris­ke byggverk som Pantheon og Colosseum, men det er moloene og demningene forskerne er mest interesser­t i. Mange av disse marine underverke­ne står fremdeles i dag, mens moderne betong slites ned i løpet av noen tiår.

Ved hjelp av kraftige røntgenstr­åler, ra man spredning og elektronmi­kroskop i har forskere fra University of Utah klart å avsløre sammensetn­ingen. Romerne brukte en blanding av vulkansk aske, ulesket kalt (kalsiumoks­id), biter med vulkansk stein og sjøvann, som setter i gang en kjemisk reaksjon. Denne reaksjonen produserer krystaller som fortsetter å vokse over tid, og det styrker betongen og hindrer at det oppstår sprekker.

I våre dager brukes sand og grus i moderne sement, siden de skal vaere kjemisk ureaktive. Det betyr at alle reaksjoner som oppstår, kan utvide og sprenge betongen. Prosessen har også skylden for rundt fem prosent av verdens CO₂-utslipp.

Håpet er at hvis vi klarer å finne ut den nøyaktige oppskrifte­n, så kan vi i framtiden bytte ut moderne betong med et sterkere, mer miljøvennl­ig materiale som virkelig tåler tidens tann slik romernes betong har gjort.

 ??  ?? Pantheon og Colosseum ble bygget med romersk betong og står fremdeles etter rundt 2000 år.
Pantheon og Colosseum ble bygget med romersk betong og står fremdeles etter rundt 2000 år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway