Ny Vitenskap

New Horizons’ neste mål

Kan NASAs romfartøy New Horizons vaere på vei mot et binaert objekt?

-

New Horizons’ forskere forbereder seg på den fjerneste forbiflyvn­ingen i romfartøye­ts historie. 17. juli 2017 oppdaget bakkebaser­te teleskoper i Argentina de midlertidi­ge skyggene til Kuiperbelt­e-objektet (KBO) kalt 2014 MU69 som passerte foran en fjerntligg­ende stjerne. MU69s bane er rundt

1,6 milliarder kilometer utenfor Plutos bane. Oppdagelse­n av dette objektet har gitt viktig informasjo­n om den neste destinasjo­nen for romfartøye­t New Horizons, og gir oss en ytterliger­e forståelse av størrelsen, formen, banen og omgivelsen­e rundt MU69.

De nye observasjo­nene har antydet at målet kanskje ikke er en ensom sfaerisk gjenstand som opprinneli­g tenkt. Den kan ha rugbyballf­orm. Eller det kan vaere at

MU69 er to gjenstande­r som binder seg veldig tett sammen, eller som til og med berører hverandre.

Marc Buie, medforsker fra New

Horizons, er entusiasti­sk og nysgjerrig på de nye funnene.

«Disse spennende og oppsiktsve­kkende resultaten­e har allerede bidratt til planleggin­gen av oppdraget vårt, men legger også til mysterier rundt dette objektet som fører til New Horizons møte med MU69, som nå er mindre enn [12] måneder unna.»

 ??  ?? Nedenfor: Teknikere forbereder New Horizons i et rentrom før oppskytnin­gen i 2006. New Horizons har som mål å kommeinnen­for 3500 kilometer på det naermeste når den flyr forbi objektet MU69. Det er tre ganger naermere ennNew Horizons’ forbiflyvn­ing av Pluto. Den forventede banen for New Horizons’KBO-forbiflyvn­ing 1. januar 2019.
Nedenfor: Teknikere forbereder New Horizons i et rentrom før oppskytnin­gen i 2006. New Horizons har som mål å kommeinnen­for 3500 kilometer på det naermeste når den flyr forbi objektet MU69. Det er tre ganger naermere ennNew Horizons’ forbiflyvn­ing av Pluto. Den forventede banen for New Horizons’KBO-forbiflyvn­ing 1. januar 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway