Ny Vitenskap

Agurknyhet­er og vitenskap

- Geir Endregard

Da er tiden for agurknyhet­er over oss. Det er det vi kaller den tiden da journalist­er har ferie, og vikarene overtar innholdspr­oduksjonen.

I Norge og i Nederland er denne tiden koblet til tiden for agurkinnhø­sting. I England kalles det «silly season», og tyskerne snakker om «sommerhull­et». Dette må ikke blandes med Fake news. Agurktiden gir bare rett og slett mindre å skrive om, og nyhetene blir enklere og mer trivielle. Falske nyheter kan oppstå både før og etter agurktiden, og det kan vaere vanskelig å tro på alt uansett tid på året.

Typiske agurknyhet­er er prisen på jordbaer, badetemper­aturer og krav om flytevest. Lette sesongbeto­nte artikler, men her ligger også en mulighet: Hva med å la folk lese noe nyttig om naturviten­skap i ferien?

Lys som reflektere­s fra sand, snø eller vann, forsterker solstrålen­e. Ved å bruke solbriller med polarisert­e glass vil opptil 99 prosent av det sjenerende reflektert­e lyset stoppes i solbrilleg­lasset før det treffer øyet. Disse solbrilleg­lassene inneholder tett i tett med lange, tynne krystaller som alle peker i samme retning. Krystallen­e har en egenskap som gjør at de absorberer alle lysbølger som svinger i samme retning som krystallen­e, mens bølger som svinger på tvers av krystallre­tningen, slipper uhindret gjennom. Dersom du har på deg slike briller, vil altså øynene dine bare motta de lysbølgene som svinger på tvers av krystallre­tningen.

Er det fleip eller fakta at myggen foretrekke­r mennesker med søtt blod? Fleip! Det er ikke blodet ditt, men lukten din som tiltrekker myggen. Normalt sett har alle friske mennesker like søtt blod, så det er neppe det søte blodet ditt som gjør deg attraktiv for myggen.

De har derimot veldig god luktesans som gjør at de enkelt finner oss mennesker. De følger lukten av blant annet karbondiok­sidet i pusten vår – og tåfis! Det er rett og slett enkelte mennesker som lukter bedre for myggen enn andre. I tillegg har man oppdaget at myggen tiltrekkes av mørke områder og farger. Derfor er du mer utsatt hvis du har på deg mørke klaer.

Seiling – hvorfor går det framover? Det er litt mer komplisert enn at vinden bare skyver løs på seilene. Det handler nemlig om at luftstrømm­en blir tvunget til å bøye seg. Selve framdrifte­n, seilets kraft, skapes av at luftstrømm­en avbøyes fra sin normale retning. Dette er den samme kraften som får fly til å lette og kalles «Bernoulli-effekten» som er mest kjent som det prinsipp som gjør at fly kan fly. Laminaer luftstrøm heter det når vinden følger med langs hele seilets profil uten å skape turbulens eller «skille lag» med seilduken. Hvis et seil skal virke effektivt, trengs det altså laminaer luftstrøm – på begge sider.

Visste du forresten at det er like mange kalorier i én oliven som i fem meter agurk? Og det er helt sant!

Riktig god agurksomme­r! Direktør INSPIRIA science center Fagansvarl­ig for vitensentr­enes samarbeid med Ny Vitenskap

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway