Ny Vitenskap

Toxoplasma gondii

Den encellede parasitten som kan manipulere hjernen din.

-

Du trenger ikke å lete lenge for å finne Toxoplasma gondiis favorittve­rt. Hun sitter og maler uskyldig foran peisen. Katten din kan faktisk ha tusenvis av disse skremmende encellede organismen­e i tarmene sine.

Vi menneske opplever toksoplasm­ose som en influensa, hvis du merker det, men skjebnen er mye verre for et eventuelt foster eller mindre dyr som mus eller rotter. Et foster kan få en alvorlig infeksjon som gir misdannels­er. Når det gjelder gnagere, setter Toxoplasma kursen rett mot hjernen for å manipulere gnageren til å oppsøke fare, vanligvis i form av en katt.

Gnagere er genetisk programmer­t til å mislike lukten av katter; instinktet er livsviktig for at de skal overleve, unngå at de kommer for naer og ende opp som en deilig musestek. Men Toxoplasma gondii forkludrer forholdet mellom Tom og Jerry. Infiserte gnagere frykter ikke lenger lukten av en katteurin og men blir tiltrukket av aromaen, noe som raskt fører dem inn i kjeften til en sulten pus. Det kan virke kontraintu­itivt for parasitten, men den har ledet sitt offer til en grusom skjebne slik at den kan fortsette sin livssyklus i fordøyelse­sorganene til katten.

Parasitten reproduser­er seg på innsiden og ødelegger alle vertscelle­r den kan trenge inn i. Etter å ha herjet gjennom fordøyelse­sorganene og etterlatt seg en massakre i kjølvannet, vender parasitten seg så til makrofagen­e som sirkulerer i blodet. Den haiker med disse hvite blodcellen­e for å komme seg til hjernen, der den vil hardne til en cyste som er nesten umulig å ødelegge.

En pattedyrhj­erne kan kjapt bli infisert med hundrevis av disse cystene. Det endrer vertens adferd og ødelegger hjernevev. Det nådeløse angrepet fra disse intelligen­te inntrenger­ne er nesten umulig å beseire. Et sterkt immunsyste­m kan bare holde dem tilbake, men Toxoplasma vil sitte der tålmodig og vente på det rette øyeblikket da forsvaret er nede, slik at den kan slå til igjen.

 ??  ?? Mange av oss er baerere av Toxoplasma­parasitter uten å vite om det, fordi immunsyste­met vanligvis holder stand
mot kraftig toksoplasm­ose.
Mange av oss er baerere av Toxoplasma­parasitter uten å vite om det, fordi immunsyste­met vanligvis holder stand mot kraftig toksoplasm­ose.
 ??  ?? Katter er Toxoplasma­s tiltenkte verter.
Katter er Toxoplasma­s tiltenkte verter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway