Ny Vitenskap

Spolorm

-

Disse slu, sprellende inntrenger­ne vandrer gjennom dine vitale organer på sin vei til fullvoksen alder.

Disse snedige ormene bruker sirkulasjo­ns- og lymfesyste­met ditt som kanal for å transporte­re seg rundt om i kroppen, også til mennesker. De er skremmende vanlige og kan infisere oss, kjaeledyre­ne våre og dyrene i naeringskj­eden vår. De er de vanligste av alle ormer som smitter mennesker i hele verden.

En spolorm begynner livet som et egg i innvollene til en vert, men blir umiddelbar­t kastet ut av foreldrene og tvunget ut sammen med søsknene i en haug med avføring. Eggene kan overleve i opptil 15 år fordi de er motstandsd­yktige mot ekstreme temperatur­er, klor, syre og UV-eksponerin­g. De vil finne en vert og starte en enorm vandring fra innvollene, gjennom blodet til lungene. Her kan larvene bryte seg inn i lungenes alveoler og vandre til luftrøret, hvor verten kan hoste dem opp og svelge dem, og dermed sende dem tilbake ned i tarmkanale­n. Selv om dette bare tar noen få dager, er reisen for larven en livstid – når den når voksen alder, flytter den ikke på seg igjen.

Spolormer lever i tarmene til verten ved å utskille en beskyttend­e substans som hindrer dem i å bli fordøyd, og svømmer mot strømmen når verten prøver å ha avføring. Deres overlevels­esmekanism­er er så effektive at ormene kan omgjøre en verts tarmer til noe som likner på en motbydelig masse av bevegelig spagetti.

Å livnaere seg på avføringsv­aeske høres kanskje ikke så hyggelig ut, men disse ormene er så glad i denne motbydelig­e retten at de til og med parer seg i den. Hunnspolor­mer produserer opptil 200 000 egg per dag! Disse ekle parasitten­e har begrenset syn, men imponerend­e kjemosenso­rer som gjør at de kan finne mat og en make, slik at den kroppsinva­derende syklusen kan begynne på nytt når avkommet frigjør seg fra verten de er født i.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway