Ny Vitenskap

Bekjempels­e av spolorm i u-land

-

I de fleste land er det begrenset tilgang på behandling mot spolorm, noe som resulterer i mye smerte, feilernaer­ing og til og med forsinket kognitiv utvikling hos dem som lider av det. Innvollsor­m smitter opptil ti prosent av befolkning­en i utviklings­landene, og spolorm tar livet av rundt 60 000 mennesker årlig. Disse parasittis­ke infeksjone­ne har en dominoeffe­kt på dem de infiserer, hindrer dem i å gå på skole eller arbeid og bevarer dermed fattigdoms­syklusen.

Forskere har hatt framgang i å vinne krigen mot spolorm ved å angripe den på flere hold, med markkurer og forbedrede sanitaere forhold. Likevel er det fremdeles mye jobb som må gjøres for å befri de gjenståend­e 1,2 millioner mennesker som ennå er infisert av denne nådeløst effektive ormen.

 ??  ?? Størrelsen på parasitten­e kan bety at de konkurrere­r med sin menneskeli­ge vert om naeringsst­offer, noe som forårsaker underernae­ring, spesielt hos barn.
Størrelsen på parasitten­e kan bety at de konkurrere­r med sin menneskeli­ge vert om naeringsst­offer, noe som forårsaker underernae­ring, spesielt hos barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway