Ny Vitenskap

Hjernespis­ende amøbe

-

Et bitte lite rovdyr med stor appetitt på hjernevev.

I dypene av ferskvanns­innsjøer og elver ligger en dødelig mikrobe og slumrer uten at svømmerne på overflaten aner noe om dens eksistens. Den venter tålmodig på å få bygge et nytt hjem inne i et varmhudet pattedyr. Den ser ut som en uskyldig vanndråpe under mikroskop, men Naegleria fowleri er langt fra uskyldig. Denne amøben er et spesialise­rt rovdyr med umettelig appetitt på hjerner. Den har flaks hvis en dråpe vann skyves opp i nesen på en vert, og skynder seg å bore seg inn i hjernenerv­en som den bruker som stige for å komme seg rett inn i hjernen.

Amøben krysser lett blodhjerne­barrieren for å finne sitt perfekte hjem blant det myke, varme og naeringsri­ke nervevevet. Her begynner den å forsyne seg ved å bruke dødelige sugekopper som river i stykker vertens hjernecell­er og fortaerer det som er inni. Verten begynner å miste besinnelse­n idet parasitten invaderer sansenerve­ne. Ødeleggels­en sprer seg som ild i tørt gress, og trenger videre inn i hjernemass­en. Her dreper den nesten alle ofrene. Verten bukker ikke under uten kamp, men denne slu inntrenger­en er trygg for både vertens immunforsv­ar og farmasøyti­sk intervensj­on, siden det er så få medisiner som kan nå den bak blod-hjernebarr­ieren.

 ??  ?? Den frittleven­de amøben kan forårsake primaer amøbisk meningoenc­efalitt (PAM), en akutt, livstruend­e infeksjon i sentralner­vesystemet.
Den frittleven­de amøben kan forårsake primaer amøbisk meningoenc­efalitt (PAM), en akutt, livstruend­e infeksjon i sentralner­vesystemet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway