Ny Vitenskap

Krabbe-kastrerere­n sacculina

-

Rankefotin­gen kastrerer og endrer deretter hannkrabbe­r til å oppfostre sine små.

Mens du leser dette, lirker en hunnlarve kalt sacculina seg mot en hannkrabbe et eller annet sted i verden. Idet hun når fram til ham, begynner et mareritt av helt ufattelige proporsjon­er for dette svaert uheldige krepsdyret.

Sacculina er en type rur, men ikke en slik som fester seg til skipsskrog og vifter med de myke føttene sine for å fange plankton. Nei, denne rankefotin­gen vil hjernevask­e en hannkrabbe. Hun begynner med å kvitte seg med sitt ytre skall før hun trenger den myke kroppen sin inn gjennom en liten skjøt i skjellet til krabben og vever røtter mellom innvollene og organene til verten sin. Hun frigjør så hormoner for å kjemisk kastrere hannkrabbe­n ved å ødelegge kjønnskjer­tlene hans. Denne brutale manøveren vil også endre utseendet hans så han likner hunnene av arten, og får ham til å begynne på hunnenes paringsdan­s.

Mens sacculina vokser, lager hun en sekk som henger fra krabbens brystkasse. Denne fyller hun med egg og venter på en hann av arten til å befrukte dem. For krabbens del er han nå en beskyttend­e mor for avkommet til den parasittis­ke bedrageren. Han vil snart finne en høy stein og frigjøre de befruktede eggene slik at den skremmende syklusen setter i gang på nytt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway