Ny Vitenskap

Tilblivels­en

-

Brettbyggi­ng trinn for trinn

1 Kjernestøp­ing

Brettets kjerne, som gjerne kalles «emnet», lages hovedsakel­ig av polyuretan. Når dette stoffet helles i en oppvarmet form, hever det seg til tett, hardt kunstskum etter omtrent 25 minutter.

2 Stabiliser­ing

Nå som brettet har fått sin omtrentlig­e fasong, kløves det på midten og får en langsgåend­e avstiver lagt inn.

Den er vanligvis av tre eller glassfiber og limes på plass før brettet føyes sammen igjen og holdes med tvinger mens limet herder.

3 Endelig fasong

Brettet får sine ikoniske linjer ved at konturene av en tremal risses på kjernen. Deretter formes brettet langs disse konturene med bajonettsa­g på frihånd. Til slutt slipes og pusses kantene.

4 Laminering

Nå er det at brettet kan farges eller males. Først påføres akrylmalin­g med sprøytepis­tol. Når malingen tørker, legges glassfiber­duk på brettkjern­ens dekkflate før finnekamre­ne skjaeres ut. Duken oversmøres med tokomponen­tmasse, som så får ligge og herde.

5 Finnemonte­ring

En kunststoff­masse med sparkelfun­ksjon påføres for å fylle alle ujevnheter etter laminering­en. Deretter monteres kjølfinnen­e i de klargjorte utsparinge­ne, og et lite hull bores lengst akter i brettet som feste for gummilina som skal hektes rundt surferens ankel.

6 Siste hånd på verket

All overskudds­masse slipes bort før brettet blåses rent. Overflaten pyntes med et siste strøk gelcoat som får herde i tolv timer før brettet poleres. Nå er det klart til dyst i brottsjøen­e.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway