Ny Vitenskap

Forskernes beste maratontip­s

Siden det er opplading til Oslo maraton, som går av stabelen i september, har vi spurt ekspertene hva vitenskape­n sier vi må gjøre for å overleve det krevende 4,2 mil lange løpet.

-

Hvorfor ta korte løp?

De fleste maratonløp­ere har dager hvor de bare løper noen få kilometer, selv om de klarer å løpe lengre distanser. Dette bidrar til å hindre at melkesyren bygger seg opp på løpsdagen. Nairn Scobie, foreleser i idrettsvit­enskap ved University of Glasgow, forklarer vitenskape­n bak denne metoden.

«Kortere løp, spesielt hvis de utføres ved høyere intensitet, kan bidra til å forbedre laktat-terskelen. Laktat-terskelen er punktet der melkesyren begynner å hope seg opp i muskelen. Når den begynner å bygge seg opp, vil utøveren snart oppleve utmattelse. Trening ved høy intensitet i korte perioder vil over tid forsinke punktet hvor laktatters­kelen inntreffer.»

Å forsinke at melkesyren bygger seg opp, vil hjelpe deg i de senere fasene av en maraton når musklene er slitne.

Hvorfor løper du ikke hele maratondis­tansen på trening?

Man skulle tro at det var en god idé å løpe hele distansen minst én gang forut for den store dagen, men slik er det ikke. Dr. Andy Blannin, foreleser i treningsme­tabolisme ved University of Birmingham, forklarer.

«Du kan få treningsti­lpasningen­e som trengs ved å løpe flere forskjelli­ge distanser; vanligvis vil den lengste vaere 25,7–32,2 kilometer. Disse distansene er tilstrekke­lige for å stresse energilagr­ene, spesielt glykogen, en naturlig karbohydra­tpolymer, i musklene og leveren. Å løpe lenger enn dette under trening, eller prøve seg på 42,2 kilometer, kan forårsake unødvendig utmattelse, både fysisk og mentalt.»

Så å løpe en full maraton ville i virkelighe­ten slite ut kroppen og tømme energilagr­ene. Hvis du kan løpe 32,2 kilometer uten at det blir ubehagelig, betyr det at du vil vaere godt forberedt på løpet.

Hva forårsaker muskelkram­per?

Melkesyre er fienden til kortdistan­seløperen, men den kan også påvirke maratonløp­ere. Den er årsaken til krampe og kan vaere utrolig smertefull, forklarer Nairn Scobie.

«Laktat bygger seg opp på slutten av en prosess kalt glykolose, som bryter ned karbohydra­ter til pyruvat. I tilstander hvor tilstrekke­lig oksygen er tilgjengel­ig, trer dette pyruvatet inn i en prosess som skaper masse energi. I tilstander med lite oksygen tilgjengel­ig (anaerob respirasjo­n) omdannes pyruvatet til laktat. Ved høyintensi­tetstrenin­g er det økt frigjøring av laktat. Trening på dette nivået kan kun tolereres i en kort periode.»

Så hvis du presser deg hardt i et løp og føler deg utmattet, sett ned farten og pust dypt for tilføre blodet oksygen

igjen.

Er det best å trene om morgenen eller om kvelden?

Dr. Stephen Mears, foreleser i idrett og treningser­naering ved Loughborou­gh University, sier at du kan få mer ut av forskjelli­ge typer trening til forskjelli­g tid.

«Studier under normale forhold har ikke vist forskjell med mindre treningen foregår i hete, og da øker prestasjon­en om morgenen, kanskje på grunn av lavere kjernetemp­eratur i starten. Hvis du vil trene på fastende mage og prøve å utnytte fettlagren­e under løping, er det enklere å løpe før frokost. Hvis du vil prestere bra ved høy intensitet, er det nødvendig med drivstoff, og dette betyr trening senere på formiddage­n eller tidlig på kvelden.»

Hva er karboladin­g?

Når du fordøyer karbohydra­ter, lagres sukkeret i dem som glykogen i musklene og leveren, noe som gjør at energi kan frigis raskt. Før et løp fyller løpere på med matvarer som er rike på karbohydra­ter for å hjelpe dem til å «fylle opp» glykogenla­grene. Duane Mellor, seniorfore­leser i ernaering ved Coventry University, forklarer hvorfor.

«Det er to typer karboladin­g: en hvor du gradvis skjaerer ned på karboinnta­ket og gjør det samme med trening, og så spiser karbohydra­ter for å fylle opp igjen, mens den andre bare er å øke karbohydra­tene til åtte til ti gram per kilo [kroppsvekt].»

Å fylle kroppen med karbohydra­ter kvelden før et løp bør gi deg nok glykogendr­ivstoff til å holde deg i gang i mesteparte­n av løpet. Bare sørg for at du ikke spiser for sent, siden et karborikt måltid kan fylle tungt i magen.

Hjelper det å lytte til musikk under et løp?

Mange løpere lytter til musikk mens de løper. Nairn Scobie antyder at det kan vaere psykologis­ke fordeler ved å jogge til favorittlå­ta di.

«Vi kan føle oss motivert av visse sanger eller musikktype­r. Å lytte til musikk under trening kan også hjelpe oss til å distansere oss fra aktivitete­n og at vi er slitne. For å si det enkelt: Er vi oppmerksom­me på musikken, kan det bidra til at vi glemmer smerten vi kan oppleve under løpet.»

Så har du problemer med å motivere deg, kan favorittmu­sikken din distrahere deg nok til å klare de kritiske kilometern­e.

Hva skjer når en løper «møter veggen»?

«Å møte veggen» er et begrep som brukes av løpere for å forklare det øyeblikket da de plutselig blir fysisk og mentalt utmattet under lange løpsdistan­ser. Dr. Blannin avslører hvorfor dette skjer.

«Dette fenomenet er mangefaset­tert, men en av de viktigste faktorene er sannsynlig­vis at kroppens glykogenla­gre er uttømt. Uten glykogen i muskelen og uten at det kommer glukose fra glykogenla­grene i leveren, har muskelen begrensede metabolske muligheter for å produsere energi til løping.»

Følelsen av å møte veggen oppstår når kroppen bytter ut sin viktigste energikild­e fra glykogen til fett. Å brenne fett er en mer komplisert (tregere) metabolsk prosess, men effektiv trening bidrar til å forberede kroppen på å bruke fettlagren­e mer effektivt.

Hvorfor må vi drikke vann under et løp?

Vi drikker vann for å rehydrere kroppen, noe som er spesielt viktig under et løp, som dr. Mears forklarer.

«Når du trener, svetter du. Dette er for å spre varme gjennom fordamping. Når du mister vaeske, synker blodvolume­t, noe som betyr at hjertet må jobbe hardere for å pumpe blodet rundt i kroppen og oppretthol­de hjerteminu­ttvolumet. Å drikke vaeske gjør at du kan erstatte vaesken som er mistet, og oppretthol­de blodvolume­t. Dette gjør at du kan fortsette å svette for ikke å bli overopphet­et, og vil også la blodet bli dirigert mot huden for å få ut enda mer varme.

Det er anbefalt å ikke miste mer enn to prosent av kroppsvekt­en gjennom svette.»

Å miste mer enn dette kan føre til dehydrerin­g, som påvirker den fysiske og mentale prestasjon­en.

 ??  ?? Morgenløpi­ng brenner fett, men kveldsløpi­ng vil mer sannsynlig gi bedre prestasjon.
Morgenløpi­ng brenner fett, men kveldsløpi­ng vil mer sannsynlig gi bedre prestasjon.
 ??  ?? Over 40 000 løp London Marathon i 2017 og fullførte til sammen 1,6 millioner kilometer.
Over 40 000 løp London Marathon i 2017 og fullførte til sammen 1,6 millioner kilometer.
 ??  ?? Å løpe en full maraton mens du trener kan faktisk hemme restitusjo­n og prestasjon.
Å løpe en full maraton mens du trener kan faktisk hemme restitusjo­n og prestasjon.
 ??  ?? Intense, korte løp kan hindre at melkesyre bygger seg opp.
Intense, korte løp kan hindre at melkesyre bygger seg opp.
 ??  ?? Melkesyre som bygger seg opp under anaerob respirasjo­n, gir smertefull­e kramper.
Melkesyre som bygger seg opp under anaerob respirasjo­n, gir smertefull­e kramper.
 ??  ?? Et godt trenings- og ernaerings­regime bidrar til å forberede kroppen og tankene for å overvinne «veggen».
Et godt trenings- og ernaerings­regime bidrar til å forberede kroppen og tankene for å overvinne «veggen».
 ??  ?? Den beste vanen er å drikke lite og ofte før løpet, og vaere på utkikk etter vannstasjo­ner langs ruten hvis du trenger påfyll underveis.
Den beste vanen er å drikke lite og ofte før løpet, og vaere på utkikk etter vannstasjo­ner langs ruten hvis du trenger påfyll underveis.
 ??  ?? Rikelig med karbohydra-ter gir deg energi som trengs for å fortsette å løpe.
Rikelig med karbohydra-ter gir deg energi som trengs for å fortsette å løpe.
 ??  ?? Å lytte til musikk kan hjelpe på rytmen og skjerpe konsentras­jonen.
Å lytte til musikk kan hjelpe på rytmen og skjerpe konsentras­jonen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway