Ny Vitenskap

Hvordan lages et glassmaler­i?

Finn ut hvordan kunstnerne i middelalde­ren skapte fargerike vinduer som dekor i kirker, katedraler og andre bygninger.

-

1 Startskiss­e

Først må man lage en skisse der man tegner hele vinduet og bestemmer form og farge på hver enkelt glassbit. Så smeltes glasset ved 1600 grader, kjøles ned og rulles ut til tynne ark før mønsteret ripes inn og de gjøres klare for kutting.

3 Mønsteret settes sammen

Man bruker en blylist til å sette sammen glassbiten­e, og tegningen brukes som mønster. Blyet er svaert tøyelig så det er lett å feste det rundt de ulike glassbiten­e. Når alle feltene er på plass, blir de ulike kantene loddet sammen til en hel glassplate.

2 Bitene kuttes

Glasset grovkuttes i riktig størrelse med verktøy av jern og plasseres på et mønster av papir. Alle skarpe kanter slipes ned til de er glatte. Bitene kan nå dekoreres med en blanding av metalloksi­der og knust glass. Det brukes et vell av ulike pensler for å lage ulike strukturer. Malingen fikseres deretter til glasset i en tørkeovn.

4 Siste hånd på verket

Vinduet fikseres med halvfuktig sement som består av knust kalk og olje, slik at bitene holder seg på plass. Kritt eller sagmugg påføres også for å tørke glassplate­n før det ferdige vinduet skrubbes med en børste for å fjerne overflødig sement fra glassfelte­ne.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway