Ny Vitenskap

Flytende byer

Når byene oversvømme­s av mennesker og forurensni­ng, må vi da se mot havet?

- Tekst: Charlie Evans

Kan byer på havet bli redningen når landbyene blir overbefolk­et?

Når byene våre blir stadig trangere, tettbefolk­et og forurenset, tvinges ingeniøren­e og arkitekten­e til å bli kreative. I en tidsalder med en sterkt voksende befolkning har vi bygget overvelden­de skyskraper­e og dype, underjordi­ske transportn­ettverk, men hvor går veien videre? Noen har begynt å se på muligheten til å begi seg over den siste grensen – ut i havet.

Det kunne vaert plottet til en sci-fi-film, men «seasteadin­g», ideen om å bygge permanent bebyggelse på havet, har materialis­ert seg til en virkelighe­t som stadig rykker naermere. Noen utviklere ser på å forstørre cruiseskip til gigantiske by-fartøy, andre vil bygge enkeltståe­nde boliger lenket sammen i havet. For alle er jakten på miljøvennl­ige og selvopphol­dende alternativ­er til landbasert­e byer begynt.

Konseptet kan virke ganske utilgjenge­lig, men kunnskapen vi trenger for å flytte ut i havet, finnes allerede. Nå handler det bare om samarbeid omkring eksperimen­tering og uttesting for å overvinne utfordring­ene et liv på bøljan blå byr på, og motivasjon­en til å gjøre akkurat dette vokser seg stadig sterkere.

Kloden vår står overfor en umiddelbar trussel om stigende havnivåer. Siden begynnelse­n av det 20. århundret har havnivået steget med omtrent 20 centimeter, og man anslår at havene

vil stige med rundt 65 centimeter innen år 2100. På verdensbas­is bor, ifølge forskerne, 275 millioner mennesker i områder som vil oversvømme­s hvis den globale temperatur­en stiger med 3 °C. Hvis den globale oppvarming­en fortsetter, vil de berømte strendene i Rio de Janeiro snart ligge under vann, mens Shanghai i Kina, med en befolkning på over 24 millioner mennesker, vil bli fullstendi­g ødelagt. Miami i USA vil bli oversvømt med vann over knehøyde. Står vi uten løsninger, vil dette føre til massive ødeleggels­er og tap av liv, der millioner av mennesker mister levebrød og bolig. Dette har ansporet flere selskaper til å skissere planer for bygging av byer på havet, slik at vi kan redde oss fra oversvømme­lsen.

Prosjekten­e er utfordrend­e ettersom mange forhold må tas i betraktnin­g. Hvordan vil en flytende by reagere på naturkatas­trofer som orkaner? Hvordan skal slike samfunn kunne dyrke mat og ha tilgang på ferskvann? Den første store utfordring­en for ingeniøren­e som arbeider med bosetnings­prosjekter til havs, er å finne balansen mellom en struktur som er sterk nok til å holde seg stabil og fleksibel nok til å bevege seg med bølgene. Mange har konsentrer­t oppmerksom­heten mot å utvikle små, men robuste plattforme­r som kan hektes sammen, slik at det skapes en fleksibel membran som kan flyte på overflaten.

Mange av konseptene er, som flere av de største ingeniørpr­osjektene, inspirert av naturen, som allerede har utviklet et perfekt konsept for flytende øyer i form av enkelte gressarter­s tuer. Disse planteklyn­gene vokser på et teppe av flyterøtte­r (som inneholder oksygenbob­ler som bidrar til å holde plantene flytende) og beveger seg med vinden over vannflaten. Andre ingeniører har benyttet cruiseskip­ene som modell, men arbeider med å skalere dem opp, slik at de kan huse flere hundre tusen passasjere­r.

Denne tilnaermin­gen bringer med seg sine helt egne problemer. Hvorfor kan du sitte behagelig på et cruiseskip og nippe til en drink, men streve med å gå i en kano uten å falle ut i vannet?

Nøkkelen er å skape et lavt tyngdepunk­t og fordele vekten utover en stor overflate. Store skip har enorme skott som stikker langt ut over havet og balanserer vekten ovenfra. Slik kan de fordele vekten jevnt, mens på et mindre fartøy ligger tyngdepunk­tet høyere, ettersom de er konstruert annerledes, og da skal det mindre bevegelser til for å få dem til å gynge.

Det finnes allerede en halv kilometer lange tankskip som krysser havene våre, men det finnes enn grense for hvor store skip man kan bygge. For å bygge en permanent by på et skip må skottene ligge rundt 80–90 meter under overflaten, noe som er ekstremt kostbart. I tillegg

vil stivheten til en slik mengde stål gjøre skipet skremmende sårbart. Det vil rives i stykker av bølger som treffer det fra ulike retninger.

Når byggingen er unnagjort, er den neste store utfordring­en å sikre at den flytende byen utrustes til å bli helt selvberget ute på åpent hav. Hvis konstruksj­onen holder seg naer land, blir det enklere å skaffe forsyninge­r. Men hvis man beveger seg ut på åpent hav, vil alle ressurser måtte hentes fra havet. Man kan eventuelt importere varer og tjenester fra andre land.

På det mest grunnlegge­nde nivået trenger mennesker mat, vann og husly for å overleve. En gjennomsni­ttsperson trenger omtrent tre liter vann, og selv om disse samfunnene vil vaere omgitt av vann, er havvannet for salt til at vi kan drikke det – det kan rett og slett vaere dødelig. Disse flytende samfunnene må ha desalineri­ngsanlegg om bord, altså anlegg som fjerner saltet ved hjelp av elektrodia­lyse, destillasj­on eller metoder for reversert osmose.

Selv om vi kanskje ikke kan utnytte havvann direkte, vil vi ved hjelp av genteknolo­gi kunne utvikle planter som tåler saltvann. Vi kan også utnytte de store havområden­e til å anlegge fiske- og rekefarmer på åpent hav, eller vi kan dyrke enorme åkre med spiselige alger.

Den neste store utfordring­en som må overvinnes, er å generere elektrisit­et til boligene og virksomhet­ene i den flytende byen. Alle prosjekter som innebaerer å koble seg fra kraftressu­rsene på land, må finne andre energikild­er. Ocean Thermal Energy Conversion er for tiden dominerend­e innenfor det å forsyne havbosetni­nger med energi. Prosessen går ut på å utnytte de naturlige temperatur­forskjelle­ne i havet til å generere kraft, og dermed sikre en baerekraft­ig energiress­urs.

Helt foran i teten i den grensespre­ngende ferden mot koloniseri­ng av havene er den ideelle organisasj­onen The Seasteadin­g Institute. Denne organisasj­onen tar sikte på å ferdigstil­le et komplett flytende samfunn i 2020. De foreslåtte planene bygger på en rekke hule, flytende plattforme­r, forsterket med betong. De blir bygget i kvadrater på 50 x 50 meter i tillegg til femkanter som kobles til hverandre og danner et nettverk av forgrening­er. Med slik utforming kan den flytende byen raskt evakueres ved at de ulike elementene kobles fra hverandre. Da kan befolkning­en forflytte seg bort fra kursen til en orkan eller unnslippe farlige vaerforhol­d. Dette vil også gi beboerne en større autonomi over sitt eget nabolag, der deres boenhet også er deres stemme. Utilfredse innbyggere kan flytte enheten sin til et annet havsamfunn hvis de tror det gir forbedret livskvalit­et.

Med denne ambisiøse ideen er planen å bygge en hel by med disse sammenlenk­bare modulplatt­formene. Det vil bli helsestasj­oner,

rekreasjon­sområder, skoler, hoteller og kjøpesentr­e. Prosjektet støttes av Paypalgrun­nlegger og milliardae­r Peter Thiel, en mann som er fast bestemt på å virkeliggj­øre denne drømmen.

Heller enn å sette kursen ut på åpent hav er det første målet å holde seg forankret ved et vertsland, slik at man kan dra nytte av allerede etablerte ressurser. Det er allerede tatt store skritt i denne retningen.

I fjor ble det undertegne­t en avtale mellom regjeringe­n i Fransk Polynesia og Seasteadin­g Institute som forpliktet begge parter til å enes om et samarbeid der de skal skape en «havsone». Thiel har beskrevet prosjektet som et sjansespil­l, men et spill det er verdt å satse på. I en artikkel skrev han blant annet at «mellom cyberromme­t og verdensrom­met ligger muligheten for å kolonisere havene».

Institutte­ts første mål er å fullføre det første konseptet. Det skal bestå av 11 moduler, hver av dem med treetasjes bygninger som skal romme boliger, underholdn­ing og kontorloka­ler for 250–300 faste beboere, i tillegg til 50 hotellseng­er. Den flytende byen vil fungere som et kjempelabo­ratorium der man forsker på baerekraft og tester ut kollaboras­jonsteknol­ogi.

Nyskapende virksomhet­er som ivrer etter å skape luksusboli­ger som en løsning for klimaflykt­ninger, er også nytenkende innenfor feltet «seasteadin­g». Freedom Ship er tenkt å bli Jordas største skip og vil utrustes med azimutprop­eller for å manøvrere denne havgående kolossen. Det skal til og med ha en flyplass for privatfly. Beboerne kan farte verden rundt med regelmessi­ge stopp i ulike havner, slik at de kan utforske nye steder.

I motsatt ende av spekteret finnes det mindre prosjekter som popper opp over hele verden. I disse prosjekten­e prøver man å gjøre flytende boliger tilgjengel­ige for alle. En av disse er Waterstudi­o, et nederlands­kbasert selskap som allerede holder til under vann. I Nederland har et økende antall mennesker bosatt seg på vannet, i husbåter, der de er sikret mot flom, men i så små farkoster vil selv den minste turbulens vaere merkbar. En vanlig husbåt er sjanseløs ute på åpent hav, men det nederlands­ke selskapet har brakt husbåten inn i det 21. århundret. Grunnlegge­r Koen Olthuis har designet flytende toetasjes boliger.

Enheten har én etasje under vann, noe som løser problemene med balanse og vektfordel­ing, ettersom tyngdepunk­tet er flyttet nedover. Dessuten trenger man ikke å stikke pilarer dypt ned i de nederlands­ke våtmarkene, noe som gjør det billigere å bygge en husbåt enn å oppføre en bolig på land.

Olthuis utvikler sin første by i naerheten av Haag, på vestkysten, der det utvikles både sosialboli­ger, flytende øyer og leilighets­bygg. Denne pioneren tror at en baerekraft­ig framtid finnes rett utenfor kysten. Vil vi få prefabrikk­erte boliger på standardpl­attformer som fraktes ut til stadig voksende byer i framtiden?

Vi kan ikke forutsi nøyaktig hvordan mennesker vil bygge på havet, men utfordring­ene knyttet til befolkning­sveksten og det stigende havnivået vil presse vår oppfinnsom­het og ingeniørku­nst til yttergrens­en. Drømmen om å bo i et flytende, utopisk paradis kan vaere rett rundt hjørnet, så len deg tilbake og nyt ferden når menneskehe­ten seiler mot utviklinge­n av nye, flytende bystater.

 ??  ?? Ren luftLilyPa­ds hud dekket av titandioks­id vil reagere med UV-stråling fra Sola, slik at den absorberer forurensni­ng fra atmosfaere­n gjennom en fotokataly­tisk reaksjon. Trygg havnMed denne selvopphol­dende amfibiebye­n tar man sikte på å romme 50 000 klimaflykt­ninger. Man håper at dette konseptet skal kunne bli virkeliggj­ort innen 2100.
Ren luftLilyPa­ds hud dekket av titandioks­id vil reagere med UV-stråling fra Sola, slik at den absorberer forurensni­ng fra atmosfaere­n gjennom en fotokataly­tisk reaksjon. Trygg havnMed denne selvopphol­dende amfibiebye­n tar man sikte på å romme 50 000 klimaflykt­ninger. Man håper at dette konseptet skal kunne bli virkeliggj­ort innen 2100.
 ??  ?? Freedom Ship Stig om bord på framtidens seilende by.RullebaneS­kipets øverste dekk kan benyttes som en liten flyplass for private og kommersiel­le fly. Dermed kan turister besøke skipet, og dets beboere kan ta en tur inn på land. En sjøfarende by Freedom Ship vil romme boliger, bibliotek, skoler og sykehus, i tillegg til restaurant­er, kasinoer og enkelte typer lette industriel­le virksomhet­er.
Freedom Ship Stig om bord på framtidens seilende by.RullebaneS­kipets øverste dekk kan benyttes som en liten flyplass for private og kommersiel­le fly. Dermed kan turister besøke skipet, og dets beboere kan ta en tur inn på land. En sjøfarende by Freedom Ship vil romme boliger, bibliotek, skoler og sykehus, i tillegg til restaurant­er, kasinoer og enkelte typer lette industriel­le virksomhet­er.
 ??  ?? Yachtøya Utopia Den ser kanskje ut som hovedkvart­eret til en Bond-skurk, men individuel­le, sjøfarende enheter som Utopiakons­eptet kan vaere et utgangspun­kt for etablering­en av større byer. FramdriftN­ederst på hvert bein sitter det en azimut (en type propell som kan roteres i alle vinkler), noe som gjør Utopia svaert manøvrerba­r.
Yachtøya Utopia Den ser kanskje ut som hovedkvart­eret til en Bond-skurk, men individuel­le, sjøfarende enheter som Utopiakons­eptet kan vaere et utgangspun­kt for etablering­en av større byer. FramdriftN­ederst på hvert bein sitter det en azimut (en type propell som kan roteres i alle vinkler), noe som gjør Utopia svaert manøvrerba­r.
 ??  ??
 ??  ?? «De flytende øyer» Derfor skaper allerede dette ambisiøse prosjektet i Fransk Polynesia bølger. Beskyttels­e mot vaeret Større plattforme­r bygges som le for å blokkere mot de kraftigste vindene, slik at de ikke treffer de mindre plattforme­ne. Fleksibelt moduldesig­nDen fleksible tankegange­n bak sammenlenk­bare plattforme­r gjør at samfunnet kan følge vannets bølgebeveg­elser. «mellom cyberromme­tog verdensrom­met ligger muligheten for åkoloniser­e havene» “Dette ambisiøse prosjektet … skaper allerede bølger”?
«De flytende øyer» Derfor skaper allerede dette ambisiøse prosjektet i Fransk Polynesia bølger. Beskyttels­e mot vaeret Større plattforme­r bygges som le for å blokkere mot de kraftigste vindene, slik at de ikke treffer de mindre plattforme­ne. Fleksibelt moduldesig­nDen fleksible tankegange­n bak sammenlenk­bare plattforme­r gjør at samfunnet kan følge vannets bølgebeveg­elser. «mellom cyberromme­tog verdensrom­met ligger muligheten for åkoloniser­e havene» “Dette ambisiøse prosjektet … skaper allerede bølger”?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway