Ny Vitenskap

Tenk om vi byttet ut Sola!

Hvordan ville solnedgang­en sett ut dersom Sola ble byttet ut med en annen stjerne?

-

Stjerner finnes i et bredt spekter av størrelser fra dverger til superkjemp­er. Vår egen stjerne Sola er en gul dverg med en radius på 695 508 kilometer og en overflatet­emperatur på over 5500 grader celsius.

Størrelsen som Sola ser ut til å ha på himmelen, refereres til som dens tilsynelat­ende diameter eller vinkeldiam­eter. En hvilken som helst stjerne på himmelen blir målt ved den vinkelen den opptar på vår himmelkule. Sola har for eksempel en vinkeldiam­eter på

0,535 grader. Vår dvergstjer­nenabo, Barnards stjerne, ville imidlertid bare se ut til å ha en 0,106-graders vinkeldiam­eter på himmelen hvis den ble plassert i samme posisjon som Sola.

Når det gjelder Sola, har størrelsen egentlig ingen betydning. Livet på Jorda er tilpasset å ligge 150 millioner kilometer unna vår mellomstor­e sol. Men dersom vi erstattet stjernen vår med en av Solas fettere, ville vår kjente himmel, og vår planets overflate, raskt bli ukjennelig.

Dersom Sola ble erstattet av en liten stjerne som Barnards stjerne, ville det føre til at Jorda ble sultet på lys og varme, og vi ville blitt kastet inn i en istid. Det motsatte ville imidlertid skje hvis en rød kjempe som Arcturus erstattet Sola. Denne skinner rundt 113 ganger sterkere enn Sola, og ville sprøstekt oss på et blunk og ikke etterlatt noe annet enn stein og støv. Det er godt at dette bare er en hypotetisk situasjon!

«Arcturus … ville sprøstekt oss på et blunk og ikke etterlatt annet enn stein og støv»

 ??  ?? BARNARDS STJERNE Denne dvergstjer­nen ble oppdaget i 1916. Den er mindreenn 20 prosent av Solas radius og lyser 2600 ganger svakere. Dersom den ble byttet ut med Sola, ville den haen liten vinkeldiam­eter på bare 0,106 grader.
BARNARDS STJERNE Denne dvergstjer­nen ble oppdaget i 1916. Den er mindreenn 20 prosent av Solas radius og lyser 2600 ganger svakere. Dersom den ble byttet ut med Sola, ville den haen liten vinkeldiam­eter på bare 0,106 grader.
 ??  ?? GLIESE 581Gliese 581 er litt større enn Barnards stjerne med en vinkeldiam­eter på 0,157 grader. Med en rød dvergstjer­ne som dette på himmelen ville Jorda bli innhyllet i et svakt,rødt lys.
GLIESE 581Gliese 581 er litt større enn Barnards stjerne med en vinkeldiam­eter på 0,157 grader. Med en rød dvergstjer­ne som dette på himmelen ville Jorda bli innhyllet i et svakt,rødt lys.
 ??  ?? PROCYON Procyon er for tiden den åttende mest lyssterke stjernenpå nattehimme­len der den lyser mer enn sju ganger sterkere enn Sola. Hvis stjernen skulle ta vår sols plass,ville den hatt en vinkeldiam­eter på 1,119 grader.
PROCYON Procyon er for tiden den åttende mest lyssterke stjernenpå nattehimme­len der den lyser mer enn sju ganger sterkere enn Sola. Hvis stjernen skulle ta vår sols plass,ville den hatt en vinkeldiam­eter på 1,119 grader.
 ??  ?? ALFA CENTAURI A Alfa Centauri A er litt større enn Sola og ville okkupert en vinkeldiam­eter på 0,65 grader på himmelen vår. Selv om stjernen er over 1,5 ganger mer lyssterk enn vår sol, er overflaten litt kjøligere med en temperatur­på rundt 5500 grader.
ALFA CENTAURI A Alfa Centauri A er litt større enn Sola og ville okkupert en vinkeldiam­eter på 0,65 grader på himmelen vår. Selv om stjernen er over 1,5 ganger mer lyssterk enn vår sol, er overflaten litt kjøligere med en temperatur­på rundt 5500 grader.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway