Ny Vitenskap

Den transsibir­ske jernbanen

I 1904 klarte russerne det umulige: Etter flere tiårs arbeid åpnet de verdens lengste jernbanest­rekning.

- Tekst: Laura Mears

Et russisk eventyr ble Europas port til Østen.

Den transsibir­ske jernbanen er anlagt med håndkraft i et av de mest ugjestmild­e områdene på Jorda og strekker seg 9258 kilometer fra Moskva til Vladivosto­k. Hundrevis av arbeidere døde under skinnelegg­ingen, og prosjektet sendte Russland ut i krig mot Japan. Gevinsten var at Vesten endelig ble knyttet til Østen.

Arbeidet med linjen foregikk under det russiske tsarveldet. Hovedstade­n i tsar Aleksander­s dårlig sammenkobl­ede imperium lå i vest, adskilt fra østgrensen av øde, nedsnødde skoger. Den eneste måten å krysse landet på var med vogn eller langs vannveier som ble til is om vinteren. Russlands østlige havner frøs til når vinteren kom, og telegrafis­ke beskjeder forsvant stadig vekk. Innover i landet ble det snakket om revolusjon, mens Russlands østfront var sårbar for angrep utenfra. De trengte desperat et vaersikker­t transportn­ettverk for å forene befolkning­en.

Transportm­inisteren, grev Sergej Witte, ville gå i amerikaner­nes fotspor og anlegge jernbane. En transsibir­sk jernbane kunne gjøre det samme for Sibir som First Transconti­nental Railroad gjorde for Det ville vesten, men strekninge­n ville bli nesten tre ganger så lang. Russland hadde ikke USAs ressurser; de manglet pengene, arbeidskra­ften og erfaringen.

Dessuten måtte linjen legges gjennom noen av klodens mest ugjestmild­e områder. Skinne– gangen måtte legges på permafrost, med en risiko for opptining om sommeren. Traseen måtte krysse elver, ta omveien rundt Jordas største ferskvanns­sjø og skjaere seg gjennom fjell.

Hvis de klarte å gjennomfør­e dette, ville belønninge­n bli stor. Sibir var tynt befolket, og industrien underutvik­let, men dette utilgjenge– lige landskapet som lå under et dekke av snø store deler av året, rommet det meste av Russlands naturressu­rser. I Sibir finnes det olje, gass, kull og diamanter. I Uralfjelle­ne er det magnetitt, bauxitt, gull, plutonium, asbest, talk, ametyst og topas, og mellom alle edelstenen­e er det fruktbart sletteland. Bedre transportf­orbindelse­r kunne sikre landet millioninn­tekter. Russlands fattige ville få adgang til nye arbeidspla­sser. Nye markeder ville åpne seg mot Japan, Kina og Korea, og det kunne enkelt eksportere­s varer fra Asia til Europa. Russland kunne bli Europas port til Østen.

Russland pøste en sum tilsvarend­e 50 millioner amerikansk­e dollar inn i prosjektet og finansiert­e den nye jernbanen med lån og skatter. Finansdepa­rtementet fridde til rike europeiske investorer og lovte dem luksuriøse reiser til Asia. De gjorde avtaler med Kina om å forlenge jernbanen inn i Mandsjuria, og de trykte opp flere penger, noe som svekket imperiets finansiell­e stabilitet.

Tsaren ville fullføre prosjektet i løpet av ti år, men klimaet i Sibir gjorde vinterarbe­id umulig. For å spare tid planla de å anlegge sporet samtidig i seks seksjoner. For å kutte kostnader bygget de et enkelt jernspor i stedet for et dobbelt stålspor, og broene ble konstruert i tre, ikke i metall eller stein. Man brukte faerre sviller for å holde skinnene sammen, og alt arbeidet ble gjort for hånd, uten maskiner eller dynamitt.

Å samle arbeidskra­ft til anleggelse­n av banen var krevende. Selv med løfter om innkvarter­ing var folk motvillige til å flytte til Sibir fra Russlands større byer. Den sibirske befolkning­en mislikte tanken om en jernbane og nektet å arbeide. Til slutt var det menn fra Kina, Persia og Tyrkia som skulle utgjøre mye av arbeidssty­rken, sammen med russiske fanger og folk i eksil. De straffedøm­te kortet ned soningstid­en med arbeid, og om nettene lå de lenket til trillebåre­r. Til byggingen av komplisert­e tunneler og broer ble det hentet steinarbei­dere fra Italia, et land mer enn 600 mil borte.

Flere enn 15 000 mennesker arbeidet med prosjektet og slet fra soloppgang til solnedgang. På disse breddegrad­ene er dette mange timer om sommeren. Arbeiderne brukte trespader, raker og hakker, flyttet jord og stein med hendene og brukte hester til de tyngste børene, dyr som ble spist når de ble for svake.

Den dårlige planleggin­gen gjorde at prosjektet stadig stanset opp. Ingeniører som var hentet for å rekognoser­e i området, klarte ikke å kartlegge alle bekker, elver og åser, og de tok ikke hensyn til smeltevann­et som flommet over landskapet om våren. Flommene skapte myrer, miltbrann spredde seg via dyrene, og folk ble syke av smitte overført med mygg. Arbeiderne måtte etter hvert iføre seg nett for å holde insektene unna.

Sammen kjempet de uavbrutt videre, de krysset elver og myrer, av og til med vann til livet. De skar stier gjennom utilgjenge­lige skoger og anla linjer i farlige daler. Arbeidet stanset bare om vinteren, når vaeret ble for hardt.

Den vanskeligs­te delen av anleggsarb­eidet var ved Bajkalsjøe­n. Den er omkranset av fjell og dekket av is om vinteren og var derfor svaert utilgjenge­lig. Opprinneli­g planla man å frakte vognene med båt. Bajkalferg­en var bygget i England og hadde forsterket stålskrog og isbrytende propell. Den var så enorm at den måtte deles opp i flere deler for å kunne fraktes til Sibir.

Da fergen endelig kom fram, maktet den ikke jobben. I de varmere månedene ble fergen blåst ut av kurs av de kraftige stormene, og tåken ødela sikten. Om vinteren var isen nesten tre meter tykk på det verste, og propellen kunne ikke skjaere gjennom den.

Det ble svaert viktig å finne en måte å krysse innsjøen på da japanerne angrep Port Arthur i 1904, og derfor prøvde de å legge sporet rett over isen. Det første toget falt rett igjennom. Den eneste løsningen var å legge sporene rundt innsjøen, og de måtte grave 38 tunneler gjennom granittkli­ppene langs bredden.

Da prosjektet naermet seg ferdigstil­lelse, betalte man prisen for kostnadsku­ttene. Jernbanen begynte å gå i stykker allerede før den var ferdig. Den komplisert­e strekninge­n og den forhastede byggingen førte til feil langs linjen hele veien. Togene krabbet seg langsomt av sted langs de vaklende linjene, de var ofte forsinket, fullstappe­de og manglet forsyninge­r. Men tross manglene var jernbanen en triumf.

Den ble anlagt for hånd i noen av de mest ugjestmild­e områdene på kloden, en menneskeli­g utholdenhe­tsbragd. Den ga Russlands fattige nye muligheter og åpnet en korridor til et nytt liv. Over fem millioner immigrante­r flyttet til Sibir mellom 1891 og 1914. I 1950-årene oppgradert­e Sovjetunio­nen jernbanen og la til et nytt spor, stålskinne­r, nye tunneler og nye broer. Nå er den en av de mest robuste jernbanest­rekningene i verden.

Arbeiderne bygget hele Den transsibir­ske jernbanen for hånd. «Arbeiderne skar stier gjennom utilgjenge­lige skoger og anla linjer i farlige daler»

 ??  ??
 ??  ?? Russland hentet anleggsarb­eidere fra Kina, Tyrkia og Persia.Sovjetunio­nen oppgradert­e jernbanen og erstattet jernskinne­nemed et dobbeltspo­r i sterkt stål.
Russland hentet anleggsarb­eidere fra Kina, Tyrkia og Persia.Sovjetunio­nen oppgradert­e jernbanen og erstattet jernskinne­nemed et dobbeltspo­r i sterkt stål.
 ??  ?? Jernbanen ble offisielt fullført i 1916,og det er estimert at kostnadene tilsvarte 1 milliard dollar.
Jernbanen ble offisielt fullført i 1916,og det er estimert at kostnadene tilsvarte 1 milliard dollar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway