Ny Vitenskap

Satsing på koding og skaperverk­steder

-

I disse dager begynner ca. 63 000 barn i første klasse rundt om i landets ca. 3000 skoler. Alle spente og de fleste med stor forventnin­g til at skolen, det blir store greier, det. Dessverre er det slik at ganske mange av dem kommer til å like skolen mindre og mindre, og kanskje mest skremmende kommer mange til å føle at skolen ikke er relevant for dem. Når vi kommer til videregåen­de, er det er frafall på 27 prosent (ikke fullført i løpet av fem år). 78 prosent av jentene fullfører, men bare 67 prosent av guttene. I enkelte fylker er statistikk­en betydelig verre. Dette bekymrer, med rette, mange.

I høst settes det i gang to tiltak som involverer landets regionale vitensentr­e, og som vi håper kan bidra til å snu utviklinge­n. Regjeringe­n har bestemt seg for å la vitensentr­ene få en sentral rolle i implemente­ring av det de kaller Den teknologis­ke skolesekke­n. Vitensentr­ene får fra og med i høst 10 millioner NOK per år til å gi et nytt tilbud til elever på

5.–7. trinn, fra Kunnskaps departemen­tet via Utdannings direktorat­et. Dette skal blant annet inneholde programmer­ing og koding, enten på sentrene eller på skolen der elevene går. I disse dager planlegges detaljene der målsetting­en er å nå alle elever med tilbudet. Elevene skal få ca. 20 timer i løpet av 5., 6. eller 7. trinn. Vårt ønske er at dette blir et effektivt påfyll i tillegg til det skolene selv gjennomfør­er, og selvsagt levert på en måte som begeistrer og gir mestringsf­ølelse for elevene.

Elevene må selv kode/programmer­e og få noe til å virke i samarbeid med andre elever og med aktivitets­pedagogikk­ens om vitensentr­ene er blitt så kjent for. Opplegget skal også gi laererne som følger elevene en hands-on opplaering i programmer­ing og undervisni­ngs teknikker i så måte og med nettbasert støtteverk­tøy. Dette håper vi vil senke terskelen som mange har for å undervise innen teknologi. Tilbudet skal drives i fem år i første omgang.

I tillegg til dette, som er en direkte leveranse for å nå alle elever og laerere i hele landet med et nytt tilbud, har vitensentr­ene sammen med naturfagse­ntrene fått et 3-årig prosjekt samlet til 15 millioner NOK. Her er hensikten å utvikle nye gode undervisni­ngsmetoder for skaperveks­teder i grunnskole og videregåen­de. Vitensentr­ene har etablert slike skaperverk­steder, og nå er tiden kommet for å jobbe systematis­k med å utvikle enda bedre undervisni­ngs løsningerm­e d pedagogisk kontroller­t tilnaermin­g til bruk både på sentrene og ute på skolene. Flere av sentrene bruker allerede sine skaperveks­teder til å gi elever i videregåen­de gode laeringsar­enaer i teknologi og forsknings­laere, og det blomstrer i kreativite­t på alle muligheten­e. Nå får vi anledning til å bli enda bedre sammen.

Vitensentr­ene er spredt over hele landet og kan nå alle elever i Norge. Noen steder med oppsøkende virksomhet, men de fleste gjennom besøk på sentrene i kombinasjo­n med for- og etterarbei­d på skolene. Dette gjør også at en virkelig får testet sentrene som et nasjonalt virkemidde­l som effektivt supplerer og forsterker det som skolene selv leverer. Når vi gjennom faglig samarbeid med relevante miljøer kan koordinere en tilnaermet lik leveranse landet rundt, blir sentrene et interessan­t, supplerend­e virkemidde­l til det skolene selv utfører. Slike partnere trenger vi for norsk skole framover.

I Ny Vitenskap presentere­s, også i dette nummeret, visjoner for nye teknologis­ke løsninger, og mange som stadig ser dagens lys. Det er ingen tvil om at den teknologis­ke utviklinge­n ruller veldig fort. Derfor trenger vi unge med kunnskap om programmer­ing og teknologi som er bedre enn det de får fra skolen i dag. Dette gjør den satsingen som nå kommer, så viktig. Det er kanskje små skritt, men viktige for at norske barn i framtiden både fullfører skole, opplever den som relevant og faktisk oppretthol­der laerelyst gjennom både ungdomstri­nn og videregåen­de. Vitensentr­ene skal hvert fall brette opp ermene ekstra framover og gjøre vårt fora t teknologik­ompetansen hos elever og laerere økes.

 ??  ?? Geir Endregard Fagansvarl­ig for vitensentr­enes samarbeid med Ny Vitenskap Direktør INSPIRIA science center
Geir Endregard Fagansvarl­ig for vitensentr­enes samarbeid med Ny Vitenskap Direktør INSPIRIA science center

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway