Ny Vitenskap

Tvunget til flukt fra dagslyset

En ny studie avslører at menneskeli­g aktivitet får pattedyr over hele verden til å endre adferd og bli mer og mer nattdyr.

-

Etter hvert som folketalle­t på Jorda vokser, må andre pattedyrar­ter endre adferd for å overleve. En fersk studie som ble publisert i magasinet

Science, er den første i sitt slag som ser på endringene i de daglige aktivitets­mønstrene hos pattedyr, som en respons på menneskeli­g aktivitet. Det verdensoms­pennende forsknings­prosjektet tok for seg 62 arter på seks kontinente­r. Artene var større enn en kilo, deriblant rådyr og rovdyr som coyoter og til og med tigere.

Teamet ved University of California i Berkeley fant ut at disse pattedyren­e i gjennomsni­tt økte sin nattlige aktivitet med 36 prosent, som en reaksjon på menneskeli­ge forstyrrel­ser. Denne økende adferdsend­ringen kan ha mange negative konsekvens­er.

«Dyrenes aktivitets­mønstre reflektere­r millioner av år med tilpasning – det er vanskelig å tro at vi bare kan skyve naturen ut i halvmørket hver dag og forvente at den skal fungere og trives», sier medforfatt­er Justin Brashares, professor ved UC Berkeleys fakultet for miljøviten­skap.

Når pattedyren­e begynner å forskyve adferden over mot nattaktivi­tet, frykter man at disse dyrenes fôrings- og jaktadferd blir forstyrret. De kan da bli mer sårbare overfor rovdyr og økt konkurrans­e fra andre arter.

 ??  ?? Dataene ble samlet inn ved hjelp av bevegelses­aktivert kamera, GPS og radiohalsb­ånd, pluss direkte observasjo­ner. Nattdyret megazostro­don, bredt akseptert som en av de første pattedyren­e, skal angivelig ha levd for rundt200 millioner år siden.
Dataene ble samlet inn ved hjelp av bevegelses­aktivert kamera, GPS og radiohalsb­ånd, pluss direkte observasjo­ner. Nattdyret megazostro­don, bredt akseptert som en av de første pattedyren­e, skal angivelig ha levd for rundt200 millioner år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway