Ny Vitenskap

Dødelige Dallol

Bli kjent med en karrig ødemark med boblende syresjøer.

-

Mens et team av astrobiolo­ger beveger seg over de smuldrende avsetninge­ne fra en syresjø, kledd fra topp til tå i beskyttels­esdrakter, er det tydelig at stedet er svaert menneskefi­endtlig.

Dallol ligger i Danakilfor­senkningen i

Etiopia og har en årlig gjennomsni­ttstempera­tur på rundt 34 °C, og de syrlige slettene får bare 100–200 millimeter regn i året. Det fargerike utseendet skyldes for det meste oppløste salter, svovel og kalium som er brakt til overflaten via magmaen som varmer opp grunnvanne­t. På overflaten fordamper den stekende sola vaesken, slik at de grelle gule, røde og grønne saltene blir liggende igjen.

Og ikke nok med at det ser giftig ut. Luften er også giftig, og allikevel finnes det noen livstegn i dammene.

Dr. Felipe Gómez Gómez og hans team trosser den farlige syren for å samle inn prøver med den eneste lokalbefol­kningen, bakterier. Det finnes en helt bestemt type bakterier som kan overleve i ugjestmild­e omgivelser uten oksygen. Disse syreelsken­de bakteriene kalles polyekstre­mofile organismer og er tilpasset et liv i varm syre. Om verden skulle tømmes for oksygen, kan Dallol indikere hvordan et surt alternativ kan arte seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway