Ny Vitenskap

Mary Anning

Hun var en foregangsk­vinne for paleontolo­gien, gravde ut forhistori­ske fossiler og var med på å utvide det vitenskape­lige studiefelt­et.

-

Mary Anning ble født inn i fattigdom 21. mai 1799 og måtte arbeide hardt fra ung alder. Hun hadde ingen formell utdannelse og laerte å lese på søndagssko­len. Hun vokste opp i kystbyen Lyme Regis i Dorset, og Mary og hennes storebror Joseph tjente til livets opphold ved å selge ammonitt-fossiler til feriegjest­ene fra farens bod ved sjøen.

Livet endret seg i 1811 da Joseph fant en dyreskalle innkapslet i fjellet. Søsknene var nysgjerrig­e og hakket hele skjelettet ut av fjellet. De visste det ikke da, men dette var verdens første funn av en Ichthyosau­rus, en fiskeøgle fra trias- og juratiden.

Det ble mye oppstyr rundt funnet, og det tok enda mer av da den berømte kirurgen Everard Home skrev en avhandling om Ichthyosau­rusen tre år senere. Fossilet ble funnet i et område som nå kalles Jurakysten, en del av Dorset som lå under vann da dinosauren­e vandret på Jorda. Klippene der Anning vokste opp, var fylt av fossiler fra juratiden, og hun lette ofte etter fossiler under steiner som hadde erodert eller flyttet på seg under uvaer.

Anning noterte ned alle funn hun gjorde, og etter mer enn ett år uten å finne nye fossiler gjorde hun sin neste oppdagelse i 1821. Da fant hun tre nye ichthyosau­rskjelette­r. To år senere gjorde hun et enda mer imponerend­e funn – et komplett plesiosaur­skjelett (svaneøgle). Dette var så ekstraordi­naert at mange ledende vitenskaps­menn mente det måtte vaere falskt. De kunne ikke tro at en uutdannet, 24 år gammel kvinne kunne finne slike utrolige levninger. I tillegg var samfunnet på den tiden svaert religiøst og tok Bibelen bokstaveli­g. Derfor var det mange som avviste disse oppdagelse­ne fordi de kom i konflikt med Bibelens laere.

Til tross for tilbakesla­gene kom Anning over flere forbløffen­de funn. Hun avdekket belemnittf­ossiler, som er blekksprut­liknende skapninger som var blant de første forhistori­ske dyrene som kunne sprute blekk. Anning gravde også opp forsteinet avføring som hjalp ekspertene til å forstå kostholdet til de forhistori­ske skapningen­e. Men hennes største funn av alle var det komplette skjelettet av en flygeøgle (Pterosaur) i 1828.

Alle Mary Annings oppdagelse­r var med på å påvirke fagfeltet paleontolo­gi, siden forskerne begynte å vise større interesse for forsteined­e

 ??  ?? Amnings arbeid var med på åendre datidens ledende geologer og paleontolo­gersoppfat­ning av faget.
Amnings arbeid var med på åendre datidens ledende geologer og paleontolo­gersoppfat­ning av faget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway