Ny Vitenskap

Duellering

Når aeren står på spill, har en gentleman kun ett valg: å krysse klinger.

-

Imange hundre år var det vanlig å avgjøre uenigheter i vaepnet kamp, og det var også et høyt respektert ritual som var forbeholdt overklasse­n. Disse kampene, også kalt dueller, fant sted når en manns aere sto på spill eller han ble krenket på freidig vis. For en stolt herremann var både hans personlige aere og familiens aere mer verdt enn gull, og selv om duellene vanligvis endte ved første blodsdråpe, var det noen som kjempet til døden.

Duellene ble nøye planlagt og fulgte en bestemt kodeks, noe som skilte dem fra middelalde­rens kamper og antikkens konkurrans­eformer. Dueller ble et kulturelt fenomen i hele Europa i renessanse­n, da det var vanlig at aristokrat­iet bar sylskarpe kårder som et symbol på velstand og status, i tillegg til å gi beskyttels­e.

Kniver og sverd var førstevalg­et i dueller helt til revolveren ble utviklet, og man begynte å skyte på hverandre i stedet for å tildele sverdslag. Mange mente disse duellene var mer dødbringen­de, men mennene prøvde ofte å unngå å drepe motstander­en og skjøt godt utenfor målet. En av de mest berømte duellene i amerikansk historie var da politikere­n Alexander Hamilton skjøt og drepte visepresid­ent Aaron Burr i 1804.

Duellering ble til slutt forbudt i mange land, men praksisen fortsatte i skjul helt fram til tidlig på 1900-tallet. En historiker uttalte en gang at første verdenskri­g var den duellen som praktisk talt gjorde slutt på duellering­en.

 ??  ?? For at kampen skulle bli rettferdig, måtte sverdene vaere like lange.
For at kampen skulle bli rettferdig, måtte sverdene vaere like lange.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway