Ny Vitenskap

Skrivemask­inen

Opprinnels­en til de mekaniske skrivemask­inene som påvirket utforminge­n av det moderne tastaturet.

-

Gjennom det meste av 1900-tallet hadde nesten alle hus, kontorer og skoler en skrivemask­in. Dette mekaniske apparatet gjorde det mulig å skrive raskt med ryddige, jevne bokstaver.

Hver tast på en skrivemask­in går via en typearm til en metallboks­tav som er lik tasten i den andre enden. Når en tast trykkes ned, svinger typearmen mot arket. Et tynt bånd med blekk blir løftet og havner mellom arket og bokstaven når bokstaven treffer arket. Da blir det stående igjen en bokstav eller et tegn i blekk på arket.

Tastaturet arbeider i takt med vognen som holder papiret fast. Den flytter seg en bokstav– bredde hver gang du skriver et tegn. På noen modeller ringer en bjelle når du naermer deg kanten på papiret. Da må vognen flyttes tilbake til venstre kant av arket med en spak som sitter på høyre side av maskinen.

De første skrivemask­inene ble kun drevet av skriverens fingre, men de siste modellene hadde elektrisk motor, slik at tastene bare trengte en lett berøring. Noen av dagens forfattere foretrekke­r fremdeles skrivemask­iner framfor datamaskin­er, siden de i all sin enkelhet er mindre forstyrren­de enn datamaskin­er.

 ??  ?? Den britiske ingeniøren Henry Mill fikk det første registrert­epatentet på en skrivemask­in i 1714.
Den britiske ingeniøren Henry Mill fikk det første registrert­epatentet på en skrivemask­in i 1714.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway