Ny Vitenskap

Et naerblikk på det plastspise­nde enzymet

-

For å se PETase-enzymet på molekylniv­å benyttet forskerne det britiske anlegget for synkrotons­tråling, Diamond Light Source (DLS). Synkrotone­n er et slags enormt mikroskop som får elektronen­e til å akselerere og gi fra seg lys som er ti milliarder ganger sterkere enn Sola. Dette lyset blir så sendt til ulike laboratori­er. Etter å ha samlet en stor mengde med PETase ble enzymet krystallis­ert og deretter utsatt for røntgenkry­stallograf­i ved DLS. Denne prosessen bruker diffraksjo­n av røntgenstr­åler for å beregne posisjonen til hvert atom og danne en 3D-modell av enzymmolek­ylet. «Diamond Light Source bidro nylig til å lage en av de mest avanserte røntgenstr­ålene i verden. Ved å ha tilgang til dette anlegget fikk vi mulighet til å se en ufattelig detaljert 3D-versjon av atomstrukt­uren til PETase. Da vi fikk mulighet til å se hvordan denne biologiske katalysato­ren var satt sammen, kunne vi skape et mer energisk og effektivt enzym», forteller professor McGeehan.

 ??  ?? Vi har produsert 8,3 milliarder tonn med plast så langt. Av dette har 6,3 milliarder tonn blitt til søppel. Plastmolek­ylene blir brutt ned når de går gjennom bindingsst­edet til enzymet PETase.
Vi har produsert 8,3 milliarder tonn med plast så langt. Av dette har 6,3 milliarder tonn blitt til søppel. Plastmolek­ylene blir brutt ned når de går gjennom bindingsst­edet til enzymet PETase.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway