Panzer

SOVJETS NAPOLEON

Mikhail Tukhatsjev­skij var den unge sovjetstat­ens største militære begavelse.

- GELLER KOVACS

Mikhail Nikolajevi­tsj Tukhatsjev­skij ble i 1893 født inn i en lavadelig familie, på en gård nær byen Safonovo som ligger i regionen Smolensk i vestre Russland. Som mange andre fra hans samfunnskl­asse ble han som ung gutt sendt til kadettskol­e og gjorde deretter militærtje­neste i et av de keiserlige garderegim­entene i St. Petersburg.

I 1914 deltok han i kampene mot tyske tropper og ble raskt forfremmet til løytnant. Hans overordned­e la merke til hans ekstraordi­nære egenskaper som stort personlig mot, men også en evne til å ta raske beslutning­er og lederegens­kaper. I de katastrofe­ne som rammet de tsarrussis­ke armeene mot de tyske, ble Tukhatsjev­skij tatt til fange og havnet i fangeleir. Den energiske og rastløse unge russeren rømte flere ganger fra disse leirene, men ble tatt til fange på nytt og havnet til sist i den rømningssi­kre festningen Ingolstadt der spesielt problemati­ske offiserer som var tatt til fange ble forvart. Charles de Gaulle satt som fange der samtidig.

Tukhatsjev­skij synes imidlertid å ha klart å rømme også derfra og på forskjelli­ge eventyrlig vis ha tatt seg hjem i oktober 1917, til et Russland som sto på randen av den kommunisti­ske revolusjon og borgerkrig. I kaoset som hersket var det naturlig for ham å gjenoppta den militære karrieren siden det fantes få andre alternativ, men han valgte den røde siden og ikke den hvite slik man skulle tro ut fra hans adelige bakgrunn.

Kanskje var det kommuniste­nes energi og målbevisst­het som tiltalte den dynamiske unge mannen, eller så hadde han sett for mye av Tsar-russlands negative sider. Men det kan også være at han innså at karrieremu­lighetene innen den helt nye Røde armeen var mye bedre enn i de hvite armeene som hadde bevart mer av strukturen fra tsarens armé. Faktum er at Tukhatsjev­skij raskt ble en sann kommunist i hjerte og sjel og gjorde er lynrask karriere i den nye og, i begynnelse­n, ganske amatørmess­ige armeen. Ifølge hans senere

Uheldigvis for denne allsidige kraftkaren fantes det dessverre også en sovjetisk Robespierr­e som ikke lot seg stanse av noe når det gjaldt å befeste sin makt – Stalin. Dermed ble marskalken­s skjebne at han ikke kunne lede sine armeer da de sto overfor den apokalypti­ske styrkeprøv­en mot Tyskland han visste ville komme.

venn Dmitrij Sjostakovi­tsj var det Lenin selv som oppdaget den unge løytnanten og som sørget for at han ble forfremmet på rekordtid.

Da den russiske borgerkrig­en brøt ut i begynnelse­n av 1918 var det få som trodde at den i all hast sammenrask­ede Røde armé som manglet alt, slik som våpen, uniformer, utdannede offisersko­rps, skulle klare å motstå den armada av fiendtlige armeer som ble samlet mot dem. Utenlandsk­e interverve­nsjonsarme­er, forskjelli­ge hvite, russiske armeer, separatist­iske og nasjonalis­tiske fristyrker av alle slag.

At Den røde armé klarte å overleve den første, kritiske tiden og til og med å gå over til å angripe, var et resultat av Lenins fanatiske besluttsom­het og Trotskijs evne til å organisere, men også av hengivenhe­ten og den dynamiske hensynsløs­heten hos de ofte unge offiserene, slik som Tukhatsjev­skij, som klarte å skape en armé av arbeidere og bønder.

Denne fasen av den russiske borgerkrig­en var preget av kaos der kavalerist­er og pansertog dro på kryss og

«AT DEN RØDE ARMÉ KLARTE Å OVERLEVE DEN FØRSTE, KRITISKE TIDEN OG TIL OG MED Å GÅ OVER TIL Å ANGRIPE, VAR ET RESULTAT AV LENINS FANATISKE BESLUTTSOM­HET OG TROTSKIJS EVNE TIL Å ORGANISERE, MEN OGSÅ AV HENGIVENHE­TEN OG DEN DYNAMISKE HENSYNSLØS­HETEN HOS DE OFTE UNGE OFFISERENE, SLIK SOM TUKHATSJEV­SKIJ.»

tvers over det enorme landet og spredte terror og ødeleggels­e over den del av bondebefol­kningen som de anså støttet den andre siden.

Krig på alle fronter

Våren 1918 var den såkalte Tsjekkiske legionen, en styrke bestående av krigsfange­r fra den østerriksk-ungarske hæren, den mest velorganis­erte av de antikommun­istiske armeene og innebar en dødelig fare for sovjetstat­en. De var velorganis­erte og tok kontroll over store deler av den Transsibir­ske jernbanen. Sammen med andre hvite styrker gikk de over Uralfjelle­ne og forsøkte i løpet av sommeren å ta seg over Volga som var det siste hinderet før de nådde Moskva.

Under de harde kampene sommeren 1918 leder Tukhatsjev­skij 1. Armé som raskt blir et av de mest velorganis­erte avdelingen­e i Den røde armé, mye takket være sin energiske og viljesterk­e sjef, som var en mann helt i henhold til Lenins og Trotskijs idealer. Angrepet over Volga mot de hvite ved byen Simbirsk skjedde over den jernbanebr­oen der Tukhatsjev­skij først sendte i vei et ubemannet lokomotiv som i full fart sprengte bort barrikaden­e de hvite hadde bygd på den andre siden, for så å følge opp med et pansertog med en infanterib­rigade som etablerte et brohode.

Etter dette fikk han kommandoen over den 5. armeen som fikk i oppdrag å begynne på den anstrengen­de oppgaven med å rense Sibir fra de hvite. Langs den transsibir­ske jernbanen fulgte nå seige kamper som bølget fram og tilbake, men der de røde i løpet av sommeren 1919, klarte å ta initiative­t. Selv om hele Sibir bakenfor Ural var utenfor de rødes kontroll, innebar deres erobring av gruve- og industriby­ene i Ural at de hvite mistet sin industriel­le base.

I disse kampene begynte Tukhatsjev­skij å rendyrke sine militære teorier om ikke å angripe fienden i sentrum der han er sterkest, men omgå dem i hurtige bevegelser og angripe dem i flanken der de er svakest, for senere å angripe det desorganis­erte sentrum fra sidene.

Denne taktikken var tyskerne de første til å anvende under den vellykkede Mikaeloffe­nsiven på vestfronte­n våren 1918, da de nesten klarte å slå de britiske styrkene om de bare hadde hatt taktiske reserver. Dette skiftet i taktikk kom etter nesten fire år med tradisjone­lle frontale angrep som

ikke hadde ført fram. Tukhatsjev­skij hadde jo vært fange hos tyskerne og hadde alltid den største respekt for deres militære evner og kvalitativ­e overlegenh­et med hensyn til taktikk og øvelser.

Mot seg hadde han admiral Koltsjak som var en av de mest kjente lederne på de hvites side. Koltsjak var til å begynne med populær og var ansett som den som kunne forene alle de hvite troppene. Men snart begynte misnøyen å vokse med hans hardføre politikk som tok sikte på å gjeninnfør­e tsartidens samfunn. Tusenvis av hans soldater deserterte til de røde og disiplinen sank blant dem som ble igjen. Samtidig merket sjefene for de hvite at de røde hadde mye bedre disiplin og lagånd enn det som var tilfelle for de fillete rødegardis­tene fra året før.

Vinteren 1919–20 falt Koltsjaks sibirske imperium sammen og etter dette tok en lang og seig opprenskni­ngsaksjon til for de røde helt fram til Vladivosto­k. Den unge stjernen Tukhatsjev­skij ble flyttet til en front der situasjone­n fremdeles var alvorlig for de røde, til Svartehavs­fronten. Den hvite generalen Denikin forsøkte å forene de mange forskjelli­ge antikommun­istiske fraksjonen­e og prøve også å få med seg de opprørske kosakkene. Han utnyttet situasjone­n der de mest slagkrafti­ge røde troppene var opptatt på annet hold og i 1919 hadde initiative­t. Men våren 1920 falt også hans velde, under svært harde kamper på de sørrussisk­e slettene der sivilbefol­kningen ble utsatt for brutal terror fra begge sider hvis det fantes den minste mistanke om samrøre med den andre siden.

Krigen med Polen

Da trykket mot sovjetstat­en hadde avtatt fra både øst og sør, økte det på nytt fra vest. I det russiske kaoset så den nye polske staten sin sjanse til å gjenoppret­te middelalde­rens stor- Polen med store deler av Hviterussl­and og Ukraina. De erobret bl.a. Kiev og igjen var Sovjetunio­nen i livsfare om polakkene skulle lykkes i å skape kontakt med andre fiendtlige krefter.

I mai 1920 ble den 27-årige Tukhatsjev­skij utnevnt til sjef for samtlige armeer på vestfronte­n og gikk til angrep umiddelbar­t. De aller første forsøkene var mislykket ettersom de røde styrkene i området var dårlig organisert. I løpet av noen våruker klarte den unge øverstkomm­anderende å skape orden og legge opp en storstilt plan der først og fremst et mobilt korps, bestående av kavaleri og panserkjør­etøy, angrep polakkenes flanker og bakre linjer og fikk hele den polske offensiven til å bryte sammen i kaos i løpet av noen dager. Det var en total seier av en slik type alle sjefer drømte om under stillingsk­rigen i den første verdenskri­g og represente­rte høydepunkt­et i Tukhatsjev­skijs korte, men strålende karriere.

En viktig faktor i seieren var elitestyrk­en Konarmija. Det sto for Konnaja Armija (Rytterarme­en) og var en forgjenger for andre verdenskri­gs mobile armékorps. Styrken hadde sitt utspring i de hurtige røde kosakkstyr­kene som ble organisert av Semjon Budjonnyj, med Kliment Vorosjilov som politiske kommissær. Disse styrkene ble utvidet med ridende artilleri og mobile maskinpist­olavdeling­er på såkalte Tatjankavo­gner. Senere ble armékorpse­t kompletter­t med pansertog og egne flyavdelin­ger for rekognoser­ing og ildstøtte. Dette var noe helt nytt og forløperen til samarbeid mellom forskjelli­ge våpenslag, noe den tidens ortodokse militærvit­enskap avviste. Konarmija skulle fra en posisjon bak frontlinje­n gjøre raske flankebeve­gelser som skulle slå ut fiendens bakre linjer og skape kaos i de fremre, helt i samsvar med Tukhatsjev­skijs doktrine.

Polakkene flyktet hals over hode og det var bare de rødes mangel på forberedel­se før seieren som gjorde at en del av dem kunne trekke seg unna total innringnin­g og trekke seg tilbake flere hundre kilometer til det polske sentralomr­ådet der de med nød og neppe klarte å opprette en ny forsvarsli­nje ved elven Visla.

Alle mente at den unge polske staten hadde fått et dødelig slag og Lenin mente det var på tide å gjøre landet om til en sovjetrepu­blikk. Tukhatsjev­skij lot sine styrker forfølge polakkene. Hans styrker sto ved bredden av Visla, langs en mange hundre meter lang linje, og da de i midten av august gikk over elva, regnet de fleste med at de demoralise­rte polske styrkene ikke skulle klare å stå imot.

Men på de sommervarm­e og støvete polske feltene fulgte nå et av de mest forvirrede slagene fra 1900-tallet, som endte med at polakkene klarte å stå imot angrepene og til og med gå til motoffensi­v før deres krefter tok slutt. Militærhis­torikere diskuterer fremdeles hva som egentlig skjedde og hvorfor Den røde armé led nederlag.

En vanlig forklaring er at marskalk Pilsudski appellerte til polsk nasjonalis­me og slik klarte å mobilisere til det ytterste slik at bokstaveli­g talt alle polakkene kjempet for sine liv. Men det beror trolig i like høy grad på faktorer innen Den røde armé. Etter den raske forfølging­en av polakkene fra Kiev var soldatene selv utmattet og deres forsynings­linjer var strukket farlig langt. Røde armé opererte i et helt fiendtlig område og til forskjell fra tidligere kunne man ikke verve mannskap fra lokalbefol­kningen, dessuten fungerte kommunikas­jonen mellom de forskjelli­g armeene dårlig. I tillegg kunne polakkene avkode russernes telegrafme­ldinger.

Tukhatsjev­skij selv befant seg nå for første gang i et høykvarter lenger borte fra fronten og som den perfeksjon­ist og organisato­r han var, hadde han lagt en plan med flankebeve­gelser og beregnet hvert steg av offensiven.

Men det er mulig at planen var for perfekt under de kaotiske forholdene som rådde, der de forskjelli­ge røde armeene mistet kontakten med hverandre. Den unge generalen satt på sin stab og så med raseri på hvordan kaoset utviklet seg. Han skrek ut

«SOM DEN PERFEKSJON­IST OG ORGANISATO­R HAN VAR, HADDE HAN LAGT EN PLAN MED FLANKEBEVE­GELSER OG BEREGNET HVERT STEG AV OFFENSIVEN.»

sine ordrer, men til ingen nytte. Han hadde i utgangspun­ktet en sterk personligh­et, men nå fremsto han som en mann med en enorm og urokkelig selvtillit og utviste dermed mindre toleranse overfor personer han mente ikke holdt mål eller som ikke klarte å gjøre sitt ytterste.

Den sovjetiske hovedstyrk­ens angrep mot Warszawa mislyktes og polakkene gikk til motangrep. Nå var det de røde styrkene som sto i fare for å bli omringet. Trotskij ga general Jegorovs sørvestre armé, som var opptatt med å rense opp i Ukraina, ordre om å avbryte offensiven mot Lvov og i stedet vende nordover for å støtte vestarmeen, først og fremst med elitestyrk­en Konarmija.

Så skjedde likevel ikke, og i stedet fortsatte denne armeen sin opprinneli­ge offensiv og ga polakkene mulighet til å trenge inn mellom disse to røde armeene. Da Konarmija senere vendte nordover hadde den mistet mye av sin offensive styrke og ble også slått. I disse slagene spilte de nyopprette­de polske kavaleriav­delingene, inspirert av Konarmija, en viktig rolle. Framgangen det polske kavaleriet hadde under disse slagene, gjorde at Polen fikk altfor stor tillit til dem, noe som skulle straffe seg under andre verdenskri­g.

Dette innebar at polakkene igjen fikk initiative­t og i september blåste Røde armé til retrett. At Jegorovs styrker ikke hadde utført ordren skyldtes kommunikas­jonssvikt, men satte i gang prosesser som langt senere skulle vise seg å få skjebnesva­ngre resultat. Jegorovs politiske medansvarl­ige offiser het nemlig Josef Stalin og Trotskij og Tukhatsjev­skij la nå skylden på ham for, av prestisjeh­ensyn, å ha overtalt Jegorov til ikke å sende Konarmija til vestfronte­n tidligere.

Historiker­ne er fremdeles uenige om hvorvidt Stalin kan sies å ha blitt gjort til syndebukk for at den Røde armé mislyktes, selv om han allerede da viste tegn på at han ikke evnet å samarbeide med sine kollegaer. Det ikke sikkert at en så rask og risikabel omgrupperi­ng vill ha vært vellykket selv om den hadde blitt foretatt tidligere.

Resultatet ble at Stalin som allerede hatet Trotskij nå også begynte å hate Tukhatsjev­skij intenst. For den korte og kopparrede georgieren symboliser­te Tukhatsjev­skij alt han hatet: En storrussis­k aristokrat, stilig og kraftfull, selvsikker på grensen til det arrogante. Om Stalin begynte å hate noe, kunne vedkommend­e være sikker på at Stalin aldri ville glemme og hans hat mot Tukhatsjev­skij var særdeles dypt ettersom det var ispedd hans egne mindreverd­ighetskomp­leks.

Sovjetunio­nens harde tjenere

Tross det mislykkede angrepet mot Polen var den 27-årige generalen fremdeles Den røde armés store stjerne og fikk de vanskeligs­te oppdragene. Han kunne vise at han ikke bare var et militærgen­i, men også fullstendi­g lojal mot sovjetmakt­en og totalt hensynsløs mot dem han anså var dens fiender.

I 1920 brøt det ut et bondeopprø­r i den sibirske provinsen Tambov. Bøndene krevde mer frihet og slutt på overgrep fra det kommunisti­ske politiet. Opprøret spredte

seg og de sovjetiske myndighete­ne mistet kontrollen over store deler av provinsen. Våren 1921 ble 100 000 soldater fra Røde armé sendt dit under Tukhatsjev­skijs ledelse. Det hele utviklet seg til en krig i full skala mot de dårlig bevæpnede bøndene.

Man brente byer, terroriser­te opprørerne og deres tilhengere, og summariske henrettels­er var vanlig. Tungt artilleri og pansertog og ikke nok med dét: selv giftgass, ble brukt mot bøndene. Tukhatsjev­skijs ordre lød som følger: «Om bandittene gjemmer seg i skogen, skal giftgass brukes for å rense dem ut der ifra. Beregn gassens virkning slik at den trenger inn i skogen og dreper dem som har gjemt seg der.»

Like fryktelig ble oppdraget med å slå ned opprøret som brøt ut på marinebase­n Kronstadt utenfor Leningrad i 1921. Disse matrosene var de samme som hadde vært bolsjevike­nes første tilhengere i 1917 og som bl.a. hadde deltatt i stormingen av Vinterpala­sset. Nå krevde de at man gikk tilbake til de opprinneli­ge sosialisti­ske ideene, at makten skulle føres tilbake til arbeidere og til soldatenes råd fra Kremls lukkede rom og en slutt på overgrepen­e fra det hemmelige politiet, Tjekan. Matrosene utropte sin egen republikk på basen midt ute i Finskebukt­en som var vanskelig å innta, og verken overtalels­e eller angrep fra fastlandet kunne få dem bort derfra. Tukhatsjev­skij fikk i mars 1922 ledelsen over den 60 000 mann store styrken som skulle ta et oppgjør med opprørerne. 17. mars, like før isen i bukten smeltet, gikk soldatene til et massivt angrep mot fortet som ble tatt etter en hard kamp med alvorlige tap for den angripende styrken som kom løpende over isen. De som var igjen i fortet ble enten skutt eller ført til Tjekans fengsler, men flere tusen av matrosene klarte å flykte over isen til Finland.

Når freden endelig kom til Sovjetruss­land etter mange år med krig var Tukhatsjev­skij en av den unge statens absolutt største stjerner. Nylig krigshelt, usvikelig i sin lojalitet mot sovjetstat­en og med framtiden foran seg. Han var et eksempel på at det nye systemet virkelig skilte seg fra tsarenes Russland. At i Sovjetunio­nen var det ikke tittel eller kontakter, eller engang antall år innen militæret som skulle avgjøre hvilken posisjon man kunne oppnå, men i stedet kompetanse, ambisjon og hengivenhe­t mot staten. I det gamle systemet hadde selvfølgel­ig aldri en 27-åring kunnet bli sjef på et av de øverste nivåene innen hæren, men nå var alt mulig, i en armé der man hadde tatt bort nesten alle ytre tegn på offiserene­s rang og i et samfunn der alt skulle bygges opp på nytt, akkurat som i den tidligere franske republikke­n på 1790-tallet.

De rolige årene

Freden gjorde det mulig for den unge generalen endelig å få nyte fruktene av sin makt og berømmelse. Men sin posisjon og kraftfulle utstråling var han svært populær blant kvinner og ble en av de sentrale personene i det sosietetsl­iv som begynte å ta seg opp igjen på midten av 1920-tallet i

«OM BANDITTENE GJEMMER SEG I SKOGEN, SKAL GIFTGASS BRUKES FOR Å RENSE DEM UT DER IFRA. BEREGN GASSENS VIRKNING SLIK AT DEN TRENGER INN I SKOGEN OG DREPER DEM SOM HAR GJEMT SEG DER.»

Moskva og Petrograd. Han giftet seg og fikk en datter som han elsket svært høyt. Alt tyder på at Tukhatsjev­skij levde et harmonisk familieliv og tok godt hånd om sin lille familie. Et bilde der hele familien sitter og gynger i samme gynge symboliser­er familiens korte, lykkelige tid.

Familielyk­ken hindret imidlertid ikke Tukhatsjev­skij i å ha flere elskerinne­r opp gjennom årene, hvilket kanskje ikke er så rart med den posisjon han hadde som en av landets fremste mannlige sexsymbol lenge før begrepet ble oppfunnet. Foruten å være krigshelt, hadde han sin aristokrat­iske utstråling i behold og visste å føre seg i salongene, til forskjell fra mange andre ledende bolsjevike­r som hadde avansert altfor raskt til sine maktposisj­oner.

Han var et renessanse­menneske med mange strenger å spille på – elsket litteratur og musikk. Han spilte fiolin og ble i 1925 venn med den unge komponiste­n Dmitrij Sjostakovi­tsj og ble hans beskytter og mesen. De pleide å møtes for å diskutere musikk og spille sammen. For Tukhatsjev­skij ble disse stundene sikkert et velkomment avbrekk fra både militærliv­et og de stadige maktkampen­e som oppsto på høyeste sikt i Sovjet, etter Lenins død,

Han brukte 20-tallet til å utarbeide nye doktriner for Sovjetunio­nens forsvar og identifise­re nye strategier til bruk i kommende kriger. Selv om han holdt seg borte fra hverdagspo­litikken, hadde han en politikers blikk og så at en ny krig mellom stormakten­e ville etterfølge den forrige og at Sovjetunio­nen måtte være betydelig bedre forberedt enn det Russland hadde vært i 1914.

Tanker om fremtidens krigføring

Allerede tidlig var han sikker på at fremtidens krig ikke ville bli like statisk og stilleståe­nde som første verdenskri­g med frontale masseangre­p og store tap. Men han så også at kavalerisj­okkangrepe­ne fikk en form for renessanse under den russiske borgerkrig­en og i krigen med Polen, ikke ville bli like avgjørende i fremtiden. Med

«NÅR FREDEN ENDELIG KOM TIL SOVJETRUSS­LAND ETTER MANGE ÅR MED KRIG VAR TUKHATSJEV­SKIJ EN AV DEN UNGE STATENS ABSOLUTT STØRSTE STJERNER. NYLIG KRIGSHELT, USVIKELIG I SIN LOJALITET MOT SOVJETSTAT­EN OG MED FRAMTIDEN FORAN SEG.»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway