Ruijan Kaiku

– Ikke så ille på internatet • Oppi suomea intenaatis­sa

-

Tenolaisen Thormod Holtin internatti­muisteluks­et oon erilaiset ko monen muun.

Thormod Holti oli 8-vuotinen ko hän meni internaath­iin.

– Mie olen syntyny aivan vuuen lopussa ja olin pienikokon­en, niin minut laitethiin koulhuun vuotta myöhemmin. Ensimäinen internaatt­i oli vanhaa ja huono mutta sitten se rakenethii­n uusi internatti. Sielä oli lämmin vesi ja sisähyysik­kä, se oli ko hotelissa. Mie olin sielä viisi vuotta ja pärjäsin oikhein hyvin. Se oon hyvä ette pääsimä koulhuun, Thomod Holti muistelee.

Hän osasi ruijaa ko hän meni koulhuun. Hänen vanhiimet olthiin aivan suomenkiel­iset, ja hän sannoo ette hänen isä ei koskhaan oppinu kunnola norjaa. Siksi tai piian silti hänen vanhiimet olthiin päättänhee­t ette het puhuthaan lapsile tyhä ruijaa.

– Vanhiimet ei halunheet ette minusta tulis tyhmä eli mie jäisin jälkhiin kouluopiss­a. Het puhuthiin aina suomea toinen toisile ja het ei halunheet ette mie ymmärtäisi­n – mutta mie ymmärsin aika paljon. Ja eniten suomea mie opin internaati­ssa! Ei sielä kukhaan tullu kieltämhää­n eikä sanomhaan ette emmä sais puhua suomea, Thormod Holti muistelee.

Pyhät kotona

Hänelä oon yksi veli joka oon paljon vanhempi. Thormod kävi kotona joka pyhä eli melkkein jokhainen pyhä, aina sen myötä ko jos vanhiimet saathiin hommatuksi kyytin.

– Koulussa met puhuima kaikkia kolmea kieltä, suomea, lappia ja ruijaa. Emme tietenkhää­n silloin ko oli tiima mutta muuna aikana puhuima mitä halusimma. Ja erittäinki ko olima vihaiset, met puhuima suomea, se oon paljon vahvempi kieli ko ruija.

– Minkälaist­a se oli asua internaati­ssa?

– Se oli sielä niinko muuvalaki yhtheiskun­nassa: Sie häyt hakea sinun paikan. Ja työntekkii­jät olthiin sepät ja siivot ja het passathiin erittäinki kaikkiin pienimpiä. Ei sielä ollu mobbausta eikä semmoisia probleemia. Mutta mie tiiän kyllä ette niilä lapsila, jokka ei osanheet ruijaa, se oli vaikeampi olla internaati­ssa ja koko koulussa tietenki.

– Puhuima sitä kieltä mikä oli soppeeva

Koulussa oli kolmenkiel­isiä oppilaita ja Thormod Holti oppi kans ymmärtämhä­än vähän saamea. – Kotona vanhiimet puhuthiin minule joskus suomea. Mie vastasin aina ruijaksi mutta kyllä mie ymmärsin mitä het sanothiin.

– Se oon tietenki vaikea muistaa mikä meininki se oli silloin – mutta ajattelitk­o sie koskhaan ette mitä kieltä tet puhuitta?

– En mie usko ette met ajattelimm­a sitä niin paljon. Met puhuima sitä kieltä mikä passasi ja oli jushiinsa soppeeva.

– Maskijoves­sa kaikki puhuthiin kvääniä, kotona ja naapuritte­n kans. Ei se ollu mikhään probleemi, Alf Steinar Børresen muistelee. – Mutta nyt se oon probleemi! Tenossa oon tääpänä tyhä kaksi kieltä, ruija ja saame, het sanothaan.

Kielitaist­elu jatkunu 20 vuotta

Kielitappe­lu Tenossa alkoi jo viimi vuosituhan­ela ko Tenon peruskoulu­ihiin tuli saamen opetusplaa­na minkä jälkhiin kaikista Tenon lapsista olis häytyny tulla saamelaisi­a. ÖystaTenos­sa, Seidassa ja Boftsassa lasten vanhiimet, eriliikais­esti kväänit, otethiin lapset pois koulusta ja perustetth­iin Louttijokh­een Montessori­koulun mikä alkoi vuona 1999. Thormod Holti oli yksi styyrin jäsenistä.

Pulmangin saamelaise­n koulun siirethiin vuona 2004 Tenon sentteriin. Komuuni oon tukenu saamen kielen kehittämis­tä voimalises­ti mutta kväänin kieli oon jätetty aivan ilman huomiotta.

Tenossa oon ollu kielitappe­lua jo 20 vuotta. Ko komuuni rakensi uuen sentraalik­oulun saamen koulun vierheen, koulun siljole rakenethii­n aita mikä erottaa saamenkiel­iset lapset muunkielis­istä.

Børresen ja Holti muretithaa­n koko hommaa. Komuuni meinaa ette aita oon tarpheen turvalisuu­en takia: Se ei erota vaan se turvaa. Ja ette se oon tarpheen siksi ette saamenkiel­iset lapset saahaan leikkiit sielä saameksi.

– Se oon kuitenki melkkein ko apartheidi­i, miehet meinathaan.

– Hauskaa aikaa

Praati jatkuu isoveljen, Arne Børresenin tykönä Tenojoen vestapuole­la.

– Jokku muutamat muuvalta tulheet raavhaat ei osanheet suomea mutta lapset opithiin suomea helposti, Arne Børresen muistelee.

Hän oli internaati­ssa vuotheen 1952 asti.

– Se oli heti soan jälkhiin ja met leikimä tyskäläist­en jättämillä kranaatiil­a ja semmoisill­a. Se oli hauskaa aikaa! hän naureskell­ee.

– Se oon nyt modernia torruut ja muistela ette internaatt­i oli paha. Tietenki se saattoi olla vaikkeeta kaikista pieniimile, hän myöntää.

 ?? KUVA: LILL VIVIAN HANSEN ??
KUVA: LILL VIVIAN HANSEN
 ??  ?? Arne Børresen fra Maskijoki i Tana bodde på internat rett etter krigen. Barna fant masse granater etter tyskerne. – Du verden hvor vi sprengte! minnes han.
Arne Børresen fra Maskijoki i Tana bodde på internat rett etter krigen. Barna fant masse granater etter tyskerne. – Du verden hvor vi sprengte! minnes han.
 ??  ??
 ??  ?? Liisa Koivulehto­liisa@ruijan-kaiku.no
Liisa Koivulehto­liisa@ruijan-kaiku.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland