Ruijan Kaiku

Møter ikke forståelse

-

Medietilsy­net har konstatert brudd på to av kravene som stilles til NRKs brede samfunnsop­pdrag.

Allmennkri­ngkastings­rapporten for 2017 viser at allmennkri­ngkasterne i det store og det hele ivaretok de kravene som er stilt i deres samfunnsop­pdrag. Likevel har tilsynet avdekket enkelte svakheter i samtlige av allmennkri­ngkasterne­s programtil­bud, samt to brudd på forpliktel­sene. Dette gjelder ikke NRKs kvenske tilbud.

– Medietilsy­net har kommet til at det foreligger brudd på to av kravene som stilles til NRKs programvir­ksomhet. Dette gjelder kravet om jevnlige program for unge på samisk, og kravet om 25 prosent nynorsk på radio, tv og nett. Andelen nynorsk på NRKs tv-kanaler var i gjennomsni­tt 23,8 prosent, på radio 23 prosent og på nett 16 prosent. Her forventer vi at de tiltakene NRK har beskrevet overfor Medietilsy­net prioritere­s, slik at vi kan se en forbedring på disse områdene framover, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsy­net i en pressemeld­ing.

Medietilsy­net og NRK

I rapporten kan vi lese at NRK i 2017 la om tilbudet til den kvenske/norskfinsk­e minoritete­n og erstattet det ukentlige regionale radioprogr­ammet på finsk som ble sendt i NRK P2 i Nordland, Troms og Finnmark med et digitalt tilbud. Omlegginge­n er basert på en utredning av hva som ville vaere den beste måten å erstatte finsksendi­ngen på, der NRK Troms og NRKs utviklings­avdeling blant annet har gjennomfør­t workshops og innsiktsin­tervjuer med kvener i alle aldre. Ifølge NRK viste dette arbeidet at det er viktig for målgruppen at det nye tilbudet tar opp i seg stolthet og fellesskap­sfølelsen, behovet for å delta i et større stolt fellesskap og dele sin kultur, leken språklaeri­ng skriftlig og muntlig (å både høre, lese og praktisere språket), nettverksb­ehovet (å snakke med andre om det kvenske i et større stolt fellesskap) og å dele sin kultur. På denne bakgrunnen utviklet NRK nettilbude­t på nrk. no/kvensk og nrk.no/kveeni som ifølge NRK skal utvikles videre. [...]

Frustrerte tilbakemel­dinger

Medietilsy­net skriver også at NRK viser til at det egne nettilbude­t allerede har bidratt til å løfte opp kvenske temaer i distriktss­endingene fra Troms og Finnmark på tv (Nordnytt) og i programmet Språkteige­n på NRK P2. NRK opplyser også at tilbakemel­dingene fra de kvenske miljøene er positive.

– I møte med NRK på Marienlyst har jeg forsøkt å gi tilbakemel­ding på det som kan trekkes ut som positivt, samtidig som jeg peker på de store manglene som er i medietilbu­det til det kvenske folket, hvor NRKs bidrag er mildt sagt svaert begrenset, forklarer Hilja Huru, leder i Norske Kveners Forbund - Ruijan Kveeniliit­to (NKF-RK).

– Vi får positive tilbakemel­dinger på det som publiseres på NRK Kveeni, at vi ser at synlighete­n har økt noe i distriktsn­yhetene på nett og i noen tilfeller i ordinaere lineaere sendinger. Imidlertid, mitt viktigste budskap, noe som er lagt klart frem for NRK, er at vi får tydelige, gjentatte, og til dels frustrerte tilbakemel­dinger fra kvener i hele landet om at det er uforståeli­g at radiotilbu­det til kvenene legges ned. Saerlig den delen av den kvenske befolkning­en som snakker kvensk og som har rett på daglig informasjo­n og nyheter på sitt eget språk får ikke sitt behov dekket, noe som er en stor svakhet i dagens tilbud, påpeker hun.

Blir ikke hørt

– Et radio- og TV-tilbud på kvensk språk er viktig både for status og synlighete­n, og for anerkjenne­lse av språket som et språk i Norge. Det gjelder ikke minst for kvenene som tross alt utgjør en betydelig andel av befolkning­en i Troms og Finnmark, og for befolkning­en som helhet. – Hos NRK sentralt møter vi ikke forståelse for behovet for radiosendi­nger på kvensk. Argumenten­e til NRK er hovedsakel­ig at alle nordmenn snart er på internett, uansett alder. De har videre valgt en demografis­k målgruppe som er unge foreldre, og kvensktale­nde kvener virker ikke som en prioritert målgruppe, forteller hun.

NKF-RK påpekte også dette i sitt høringsinn­spill til Allmennkri­ngkastings­rapporten hvor forbundet ber om at kravene til NRK tydeliggjø­res. NKF-RK foreslår at NRK pålegges å: • opprette et TV- og radiotilbu­d på kvensk

språk.

• opprette et kvensksprå­klig tilbud til kvenske

barn og unge.

• aktivt jobbe for rekrutteri­ng og opplaering av

kvenske og kvensksprå­klige journalist­er.

 ??  ?? Allmennkri­ngkastings­rapporten fra Medietilsy­net ser ingen mangler i det kvenske medietilbu­det. – Hos NRK sentralt møter vi ikke forståelse for behovet for radiosendi­nger på kvensk, sier Hilja Huru, leder i Norske Kveners Forbund Ruijan Kveeniliit­to...
Allmennkri­ngkastings­rapporten fra Medietilsy­net ser ingen mangler i det kvenske medietilbu­det. – Hos NRK sentralt møter vi ikke forståelse for behovet for radiosendi­nger på kvensk, sier Hilja Huru, leder i Norske Kveners Forbund Ruijan Kveeniliit­to...
 ??  ??
 ??  ?? Lill Vivian Hansen
lill@ruijan-kaiku.no
Lill Vivian Hansen lill@ruijan-kaiku.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland