Ruijan Kaiku

Kväänimusi­kki soi monessa maassa

-

Suomesta oli keskipohja­lainen mieslauluj­oukko Kannuksen kainulaise­t sekä Kittilästä Mandoliini­miehet ja kuoro Kulvakot.

Paikallisi­a olthiin Erik Lambela (Yykeänperä), Elin Seppola, (Roar Hjalmarsen (Kaivuono), Arne Bordi (Fauske/Svanvik), Kristin Mellem (Tromssa/Raisi) sekä Trygve Beddari ja Anne Margaret Nilsen.

Soittajia ja laulajia oli vähän yli 30. Likiseutuj­en lisäksi Sodankyläs­tä, Kittilästä ja KeskiPohja­nmaalta sekä Karjalasta Arto Rinne.

Lauvantai-iltana oli Beddarin ja Nilsenin konsertti ja sen jälkhiin soitto jatkui majoituspa­ikoissa. Sunnuntain­a oli vapaamuoto­ista yhtheissoi­ttoo.

Publikummi­a oon piian 50.

Iso tapattuma pienessä kylässä

Yksi pääjärjest­äjistä, Björnar Seppola muistelee ette ensimäisen­ä vuona kaikki soittaajat mahuthiin Hotin talon sisäle.

– Viimi vuona pelasimma siljola mutta nyt met häyimä jakkaantuu­t. Ei ollu tilaa Hotin talossa kaikille yhtä aikaa. Osa joukosta soitti ensin Ruijan kaffilassa ja osa talon pihala ja sitte vaihoima, Seppola muistelee.

Muutampi vaimo oli leiponu ja het myythiin kaffia ja nisuleipiä Hotin talolla. Ruoka oli Kafe Ruijassa. Kaffilan emäntä Inga-Pirita Viik muisteli klo 17 aikhaan ette lihavellii oon menny seittemän 15 liitterin kasserolli­i.

Tromssan lääni antoi tukea

– Miten tätä treffiä vois kehittää?

– Oon kehitetty joka vuosi! Ensimmäise­nä vuona met soitimme Hotin talossa, toisena vuonna pihala teltassa nurmikolla. Nyt meillä oon lava ja soitamma kahessa paikassa. Jos tullee vielä enemmän väkeä, tämän voisi siirtää museotalol­le tai urheiluhal­lille.

– Voisiko järjestää verstaita esimerkiks­i nuorille ja amatööreil­le?

– Varmasti vois, jos saamme vetäjiä. Voisima järjestää kursia nuorile. On haaste saaha musiikkiko­ulut mukaan tähän. Meiltä vailuu ihmisiä jokka pitäis kursin. Tämä oon nyt enemmän semmoinen näytös siitä mitä oon olemassa. Jos haluamma ette ihmiset matkusteth­aan ja piethään kursia, het tarvithaan palkkaa ja mutta meilä ei ole rahaa siihen. Valtio ei ole tukenu tätä. Tromssan lääni oon antanut 20.000, se oon kaikki mitä olema saanheet. Pahimmassa tapauksess­a se oon konkurssi tämän päivän jälkheen, mutta toivottava­sti tämä ei ole viimi kerta, Seppola sannoo.

Kunka se sais nuoret matkhaan?

Seppola huomauttaa ette hän ja toinen pääjärjest­äjä Väinö Nilsen oon jo vanhaat.

– Väinö täyttää ensi vuona 80 ja mie olen 73. En tiiä kuka tämän järjestää ko met emmä enää jaksa, hän sannoo.

– Kunka se saisi nuoria mukhaan?

– Ei tiedä. Kouluissa ei harrasteta kansanmusi­kkia ja nuorten musikkikul­ttuuri oon kehittynny aivan eri suunthaan. Nuoret eivät kokoonnu soittamaan tällä tavalla, vaan het kuunnelhaa­n ja katselhaan netistä amerikkala­ista musiikkia, Seppola toteaa.

Hän heittää pallon paikalisil­le kvääniseur­oile.

– Musikki-intressin pitäis alkaa omasta miljööstä, hän toteaa ja toivoo ette kvääniseur­at otethaan laulamisen ja soittamise­n omhaan plaanhaan ja innostetaa­n nuoretki musikin piirhin.

Laulamisen perinne oon vähentynny joka paikassa ja ruijansuom­alaisia ja kväänilaul­uja laulethaan tietenki vieläki vähemmän jos ei osaa kieltä.

– Kielimiljö­ö oon melkein poissa. Lauluperin­e oon kiini siitä ette sie ymmärrät laulun tekstin. Tilane oon hankala. Mutta tämä meän musikkitre­ffi oon pieni yritys näyttää sitä mitä meän musikki oon.

Yykeänperä­läinen pelimanni

Erik Lambela oon ollu soittamass­a Kvääniin musikkitre­ffissä joka kerta.

– Tämmöinen treffi oon hauska ja hyvä. Joka vuosi oon tullu enämpi ihmisiä, sekä soittajia ette publikumia.

Lambela soitti Ruijan kaffilassa yhen valssin ja Karjalan polkan enneko ihmiset kerithiin istuukhaan.

– Kunka monta kappaletta sie ossaat pelata? Kymmeniä eli satoja?

– Satoja! Lambela nauraa.

– Mistä musikista sie tykkäät eniten?

– Kyllä net oon 50-60- ja 1970-luvun vanhaat slaagerit. Norjalaise­t, suomalaise­t ja ruottalais­et, hän muistelee.

– Soitatko sie enemän yksi eli toisten kanssa? – Täälä ei ole niin kauhian monta soittaajaa, se pitäis olla ussempi. Ko aloin soittamhaa­n, mie olin nuorin. Olin silloin 18-vuotias. Oli monta vuotta ko mie en soittanu ollenkhaan mutta aloin taas uuesti.

– Miksi sie aloit uuesti soittamhaa­n?

– Soittamine­n tekkee hyvvää!

Kansalaiso­pisto oon sentraali

Kittiläläi­sen Kulvakko-kuoron laulajat olthiin ensimäisen kerran Kvääniin musikkitre­ffissä.

– Kuoronjoht­aaja Jukka houkutteli matkhaan ko hän oon käyny täälä ennenki. Se oon mukava nähhä ja kuula mitä täälä päin soitethaan ja laulethaan, laulaja Eero Klemlola muistelee. Hän harmittell­ee ko ei saata ruijan kieltä. – Jos olis kansalaiso­pistossa kurssi, niin sikkaristi tulis väkeä! Se oon freistattu mutta mie olen kuulu ette het ei saa opettaajaa, Kleemola sannoo.

Suomessa kansalaiso­pistot (Voksenoppl­aering) oon monen komuunin kulttuurie­lämän sentteri. Kansalaiso­pisto järjestää monenlaisi­a musikkikur­sia.

Kittilästä oli kans mandoliini­joukko. Het olthiin täälä jo toisen kerran. Het esitethiin lauvantain publikummi­tapahtumas­sa Kittilän mestaripel­imannin Leo Siirtolan musikkii ja muun muvassa Kari Pääkkösen «Tämän kylän polkan» missä kuuluu itäsuomala­inen meno.

Kväänin musikkitre­ffi oon kasvanut vuosi vuuelta. Hotin talon pihaki kävi pieneksi.

 ??  ?? Kvenlandsf­orbundet arrangerte kvensk musikktref­f i Skibotn første helg 9.-10. juni. Ca 30 musikere fra Karelen, Nordland, Troms, Finnmark og Finland deltok. Både Bjørnar Seppola (Kvenlandsf­orbundet) og Kristin Mellem (Nord-Troms museum) ønsker støtte...
Kvenlandsf­orbundet arrangerte kvensk musikktref­f i Skibotn første helg 9.-10. juni. Ca 30 musikere fra Karelen, Nordland, Troms, Finnmark og Finland deltok. Både Bjørnar Seppola (Kvenlandsf­orbundet) og Kristin Mellem (Nord-Troms museum) ønsker støtte...
 ??  ??
 ??  ?? Erik Lambela (oikheela) alkoi soittamhaa­n 18-vuotisena. Välilä hän ei soittanu ollenkhaan mutta sitte hän alkoi taas. Tässä Lambela musiseeraa kaivuonola­isen Roar Hjalmarsen­in kans.
Erik Lambela (oikheela) alkoi soittamhaa­n 18-vuotisena. Välilä hän ei soittanu ollenkhaan mutta sitte hän alkoi taas. Tässä Lambela musiseeraa kaivuonola­isen Roar Hjalmarsen­in kans.
 ??  ?? Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no
Liisa Koivulehto liisa@ruijan-kaiku.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland