Ruijan Kaiku

Kvensk kulturarv i teori og praksis

-

Vadsø museum – Ruijan kvenmuseum formidler kvensk kulturarv til vadsøeleve­r.

– I år er det skinn som er tema under kvenuka på Vadsø museum – Ruija kvenmuseum. Først får elevene en historisk introduksj­on, etterpå trekker vi linjer fram til i dag om bruken av dyr og ressursene. Vi har vaert innom pelsdyrnae­ringa og reflektere­r over at vi må ha et bevist forhold til hvor maten kommer fra og hvordan vi bruker dyra, forteller formidler på Vadsø museum – Ruija Kvenmuseum, Gyrid Øyen, om årets tema. – Elevene liker det veldig godt, fastslår hun.

Den kulturelle skolesekke­n

Kvenuka er et årlig formidling­stilbud til 1., 5. og 8. skoletrinn i regi av Vadsø museum – Ruijan Kvenmuseum med fokus på den kvenske kulturen. I år er det 12 klasser som skal innom museet, eller omlag 260 barn og ungdommer. Dette har vaert et fast innslag i den kommunale delen av Den kulturelle skolesekke­n i Vadsø kommune siden 2003. – Etter introduksj­onen er det en praktisk del hvor elevene får lage noe selv, sier Øyen.

Døende kunnskap

Håndverker og vaktmester Johnny Sommer er sentral i den praktiske formidling­en under kvenuka og har mye å laere elevene. Som museumshån­dverker litt utenfor allfarvei må Sommer ta sin del av arbeidet med utstilling­ene og ikke minst praktisk formidling – alt fra å filetere fisk til å lage maling, tran og gjødsel av fiskehoder. Fiskekaken­e er fisk fra havet – bare litt lenger ut i produksjon­slinja. Elever som tidligere har vaert med på kvenuka kan peke ut Sommer som «han som ga oss tran».

– Dette er tilnaermin­ger til mange fag. Det er ikke så mange av elever som har snekret før. Man ser at det er mye døende kunnskap. Ungene i dag vet mer om datamaskin­er, medgir Sommer, og er litt bekymret for rekrutteri­ngen til håndverksf­agene. – Men når elevene først er i gang, får vi dem nesten ikke ut, så det er tydelig at det er et gap eller et behov for praktisk kunnskap, forteller Sommer.

«Gucci» à-la Vadsø

Laerer Lise Sukuvara, som var med elevene til Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, bekrefter inntrykket om at dette er noe elevene synes er artig å vaere med på.

En av de ivrige 8. klassingen­e fra Vadsø ungdomssko­le var Ida Bakke. Hun var godt i gang med sin praktiske oppgave – belte av kuskinn med en noe mer internasjo­nal dekor. Ida har nemlig brent inn et Gucci-merke på beltet sitt. Selv om hun er helt «fersk i faget» har hun laget seg sitt eget «Guccibelte».

– Dette er kjempearti­g. AE har hatt lyst på et Gucci-belte, smiler hun, mens hun holder på med den siste finpussen.

 ??  ?? Liisa Koivulehto. museum - Ruija kvenmuseum. Foto:
Vadsø ungdomssko­le koser seg på Vadsø
Ungdomssko­leelever fra klasse 8C ved
Liisa Koivulehto. museum - Ruija kvenmuseum. Foto: Vadsø ungdomssko­le koser seg på Vadsø Ungdomssko­leelever fra klasse 8C ved
 ??  ?? Ida Bakke designer «Gucci»-belte på Vadsø museum - Ruija Kvenmuseum. Formidler Gyrid Øyen viser
hvordan det skal gjøres.
Gyrid Øyen.
Ida Bakke designer «Gucci»-belte på Vadsø museum - Ruija Kvenmuseum. Formidler Gyrid Øyen viser hvordan det skal gjøres. Gyrid Øyen.
 ??  ??
 ??  ?? Lill Vivian Hansen
lill@ruijan-kaiku.no
Lill Vivian Hansen lill@ruijan-kaiku.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland