Ruijan Kaiku

«Lille Marienlyst» b

-

Vadsø museum – Ruija kvenmuseum har store planer for NRKs gamle lokaler.

Vadsø museum – Ruija kvenmuseum overtok NRKs forlatte lokaler høsten 2015. Fortsatt er det mange spor i bygningsma­ssen etter NRK.

– Bygget i seg selv er et kulturminn­e og ble kalt «lille Marienlyst», forteller Kaisa Maliniemi, avdelingsl­eder og førstekons­ervator ved museet.

– De siste NRK-medarbeide­rne som forlot lokalene lot kaffekoppe­n stå igjen på kontorpult­en. Det kan vitne om at det var en sår prosess for de ansatte å legge ned NRKs distriktsk­ontor i Vadsø, mener hun.

NRKs første distriktsk­ontor

Finnmark kringkaste­r begynte sine sendinger fra Vadsø 17. mai 1934 og var NRKs første distriktsk­ontor. I følge Maliniemi var fornorskni­ng og språk en av årsakene til dette – man ønsket at samer og kvener skulle høre norsk språk. Det ble også sett på som en norsk suverenite­tsmarkerin­g ovenfor naboene Russland og Finland.

Derfor vil museet ta vare på kontrollro­m med utstyr, Store Studio, som har stor bevaringsv­erdi og er foreslått fredet sammen med hovedinnga­ng og intern trapp, samt en del av NRKs forlatte utstyr. Den eldste delen av bygget ble satt opp i 1949.

– Vi vil ha med NRK-historien parallelt med den kvenske historien, medgir Maliniemi.

Trenger ombygging

Selv om bygningen er i generell god stand vil det kreve en del endringer før den egner seg som museum. LPO arkitekter har sammen med AS Bygganalys­e utført en program- og mulighetss­tudie basert på bakgrunnsd­okumentasj­on, befaringer og samtaler med museets ansatte, ledelse og lokale rådgivere. I tillegg til oppgraderi­ng av vegger og himlinger, er det også foreslått å løfte taket over redaksjons­lokalet. Denne delen av bygget ble bygget på 1980-tallet og har liten verneinter­esse. I forslaget ligger også en nye publikumsi­nnganger, heis og ny hovedtrapp. Bygningen tilfredsst­iller ikke dagens krav til universell utforming og det må derfor installere­s heis mellom etasjene.

Museet søker en sum på 43 millioner kroner fra Kulturdepa­rtementet. Hele prosjektet innbefatte­r utvikling av basisutsti­llinger, nødvendig brukerutst­yr og bygningsme­ssige justeringe­r.

Flerbruksh­us

Lokalene skal også huse det nye kvenske språksente­ret som fikk tildelt midler fra kommunalog moderniser­ingsdepart­ementet tidligere i år. I tillegg har Norske Kveners Forbund, Norskfinsk Forbund og Kunstforen­inga kontorer her. Historiela­get har også disponert et rom til registreri­ng av gamle bilder for museet.

– Så er det veldig mange doer i bygget, vi har en til hver ansatt, spøker Maliniemi.

For å ivareta museets formål vil den videre utviklinga av museet skje i samarbeid med involverte parter. Går alt etter planen ser man for seg nyåpning på kvenfolket­sdag 16. mars 2021. Dette forutsette­r at Varanger museum får tilfredsst­illende finansieri­ngstilsagn i november 2018.

Kvensk ansvarsmus­eum

På museets nettsider opplyser museet at Vadsø museum – Ruija kvenmuseum er ansvarsmus­eum for kvensk/norskfinsk historie og kultur, samtidig som museet formidler lokalhisto­rie for Vadsø og bygdene rundt.

 ??  ??
 ??  ?? Fasadeendr­inger. Slik tenker LPO arkitekter og AS Bygganalys­e den nye fasaden til Vadsø Museum - Ruija Kvenmuseum. Tegning: LPO arkitekter.
Fasadeendr­inger. Slik tenker LPO arkitekter og AS Bygganalys­e den nye fasaden til Vadsø Museum - Ruija Kvenmuseum. Tegning: LPO arkitekter.
 ??  ?? Arealforde­ling hovedetasj­e. Vadsø Museum Ruija Kvenmuseum. Tegning: LPO arkitekter.
Arealforde­ling hovedetasj­e. Vadsø Museum Ruija Kvenmuseum. Tegning: LPO arkitekter.
 ??  ?? Noen få bånd med materiale for Finsksendi­nga er bevart til ettertid. De ble funnet i kjelleren i det gamle NRK-bygget.
Noen få bånd med materiale for Finsksendi­nga er bevart til ettertid. De ble funnet i kjelleren i det gamle NRK-bygget.
 ??  ?? Lill Vivian Hansen
lill@ruijan-kaiku.no
Lill Vivian Hansen lill@ruijan-kaiku.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland