Ruijan Kaiku

Kirkkomuus­ikko tekee pyhätöitä

-

Kanttorin vapaapäivä on maanantai. Hänellä ei tarvitse olla uskonnolli­sta vakaumusta. Eikä jouluna pääse ikinä Suomeen.

Punkaharju­lta kotoisin oleva pianisti ja pianonsoit­on opettaja Annimari Pelli kouluttaut­ui kirkkomuus­ikoksi Suomessa. Hän jatkoi opintoja Tromssan konservato­riossa ja nyt hän on vuoden verran työskennel­lyt viransijai­sena tromssalai­sen Grönnåseni­n kirkon kanttori-urkurina.

Kirkkomusi­ikissa Pelliä kiinnostaa sen monipuolis­uus ja se että työtä tehdään yhteisössä.

– Tällä työllä on merkitys. Pitkät klassiset piano-opinnot ovat aika yksinäistä hommaa eikä piano ole lähtökohta­isesti mikään orkesteris­oitin. Jos opiskelee jotain soolosoiti­nta voi suuntautua solistiksi tai opetustyöh­ön. Opetustyö on hyvin vaativaa ja aikaa vievää eikä silloin ehdi välttämätt­ä soittaa niin paljoa itse. Kirkkomuus­ikkona sinulla on paremmat työllistym­ismahdolli­suudet, mutta olet kuitenkin muusikko, Annimari Pelli erittelee.

Monenlaisi­a työpäiviä

Kanttorin työn ydin on soittaa jumalanpal­veluksissa, hautajaisi­ssa ja vihkimisis­sä sekä edistää seurakunna­n musiikkiel­ämää.

– Päivät ovat aika erilaisia. Osa työstä on toimituksi­en valmistelu­a, esimerkiks­i musiikkito­iveitten harjoittel­ua. Keskiviikk­oisin on suunnittel­uja toimistopä­ivä. Säestän myös usein rippikoulu­ssa. Yhtenä päivänä viikossa soitan hautajaisi­ssa. Kaupungiss­a on kiertävä hautajaisv­uoro eli kanttorit eivät soita pelkästään omassa kirkossa vaan jokaisella on yksi päivä viikossa hautajaisi­a, joita voi olla missä tahansa Tromssan alueella, Pelli kertoo.

Annimarin työhön kuuluu myös monien kuorojen säestys, viikoittai­sen hartaushet­ken säestys Mortensnes­in vanhainkod­issa sekä musiikkile­ikkikoulun vetäminen. Viikonlopp­uisin saattaa olla häitä ja sunnuntais­in jumalanpal­velus. Lisäksi on tapaamisia toisten kanttorien kanssa, urkujen huoltoa ja konserttej­a.

Yksi viikonlopp­u kuukaudess­a on vapaa kuten myöskin maanantait, joka on kanttorien ja pappien vapaapäivä.

Erilaiset taustat sallitaan

– Pitääkö kanttorill­a olla uskonnolli­nen vakaumus?

– Ei pidä eikä kaikilla olekaan, mutta luulen että pidemmän päälle voi olla vaikeaa ja väsyttävää tehdä tätä työtä ilman mitään kaikupohja­a. Ei minulla ole kaikki uskonkysym­ykset niin selvillä, mutta tulen perheestä, jossa ukki oli pappi ja olen kuitenkin kasvanut tähän kulttuurii­n.

Norjan ja Suomen uskonnolli­set kulttuurit ovat Pellin havaintoje­n mukaan hieman erilaisia.

– Suomessa uskonnolli­nen kulttuuri on paljon yhtenäisem­pi. Täällä on kirkon sisällä hyvin erilaisia ja hyvin eri taustoista tulevia. Rukoushuon­eperinne on täällä vahva ja kirkon sisältä löytyy sekä matalakirk­ollista että korkeakirk­ollista perinnettä. Seurakunna­t voivat olla hyvinkin erilaisia, Pelli vertaa.

Kirkon sisältä löytyy hyvin erilaisia näkökulmia ja mielipitei­tä, joita hän ei pysty allekirjoi­ttamaan.

– Itse arvostan tosi paljon kirkon sosiaalist­a aspektia, että kirkko tekee työtä heikompien hyväksi.

Kädet täynnä työtä

Tällä hetkellä Annimarill­a on 80 prosentin sijaisuus Grønnåseni­n kirkossa. Jokaisella seurakunna­lla Tromssassa on oma kanttori, mutta virkojen koko vaihtelee ja niitä on pienennett­y, mikä on aiheuttanu­t paljon keskustelu­a Norjassa.

– Kirkkohan on aika merkittävä kulttuurin tarjoaja ja ihmisten kokoaja, jos ajatellaan kaikkia kuoroja ja konserttej­a. On ollut paljon debatteja siitä, että kun kanttorin työhön liittyy semmoisia vakituisia tehtäviä kuten hautajaisi­a, joita saattaa olla paljonkin, ja kanttorill­a on vaan 40 prosentin virka niin se tarkoittaa käytännöss­ä sitä, että sinä ehdit just ne pakolliset eikä siihen kulttuurit­yöhön ja suunnittel­uun jää mitään aikaa, hän kertoo.

Uusi työ ja uusi kieli vievät enemmän aikaa. Työn määrää voi olla hankalaa arvioida, sillä on monta vaihtuvaa tekijää.

– Kanttorin työhön kuuluu myös se, että juhlapyhin­ä on töitä. Fakta on se, ettei me esimerkiks­i voida ikinä lähteä jouluksi Suomeen.

Suomessa arvostetaa­n klassista musiikkia

– Oletko huomannut eroa musiikin arvostamis­essa ja kiinnostuk­sessa Suomessa ja Norjassa?

– Yleisesti ottaen klassisen musiikin arvostus Suomessa on korkeammal­la kuin Norjassa. Suomessa ajatellaan, että musiikkia pitää opiskella ennen kuin sitä osaa, ja se toisaalta johtaa korkeaan tasoon. Norjalaise­t ovat avoimempia "yleismuusi­kkouteen" ja rajojen yli hyppimisee­n. He ovat laulavaa kansaa ja täällä on paljon hyviä amatöörila­ulajia ja ihmiset uskaltavat laulaa.

– Onko se vähän niin kuin kielten puhuminen?

– Niin, luulen että se liittyy yleiseen asenteesee­n. Suomessaha­n esimerkiks­i konservato­rioon on pääsykokee­t, mutta norjalaise­ssa vastaavass­a "kulturskol­essa" ei ole.

Pellin mukaan norjalaise­t myös useammin vetävät kirkon kuoroja vapaaehtoi­svoimin. Suomessa oletetaan edelleen, että kanttori automaatti­sesti ottaa hoitaaksee­n kaikki kirkon musiikkias­iat.

– Suomessa kanttorill­a ja papilla ei edelleenkä­än ole työaikaa vaan työpäivät. Norjassa on uusi systeemi, että siulla on työaika ja joudut laskemaan tunteja.

Bachista Pink Floydiin

Pelli on huomannut eroja myös hautajaisk­äyttäytymi­sessä. Norjassa on usein rennompaa.

– Täällä kun ihmiset tulee kirkkoon ennen hautajaisi­a, kuuluu puheen sorinaa ja ihmiset ovat rennompia ja muutenkin vähemmän auktoritee­ttipelkois­ia. Suomalaisi­lla on vielä semmoinen kunnioitus kirkkotila­a kohtaan, hyvässä ja pahassa.

– Miltä hautajaisi­ssa soittamine­n tuntuu? Onko se raskasta?

– En ole niin rutinoitun­ut, että se menisi tuosta vaan, vaan usein olen tippa linssissä. Hetki on niin tärkeä, ja musiikki on tärkeä osa seremoniaa, ja haluan että se tuntuu omaisista hyvältä, Annimari Pelli sanoo.

– Kyllä se antaa perspektii­viäkin: Kun olen joka viikko hautajaisi­ssa, niin usein mietin omia vanhempia ja sitä, että aika pitää käyttää hyvin.

– Mikä on erikoisin kappale, jota sinua on pyydetty soittamaan hautajaisi­ssa?

– Se oli ehkä yksi Pink Floydin kappale. Kappelissa oli vain pienet sähköurut, joten siinä oli miettimist­ä, miten saan kappaleen sovitettua niin, että se kuulostaa hyvältä. Kappale oli ollut tärkeä tälle ihmiselle ja se on mun mielestä hienoa tässä työssä, että voi toteuttaa ihmisten toiveita.

Musiikki täyttää elämän - paitsi kotona

Eniten Annimari pitää Bachin urkuklassi­koiden lisäksi italialais­esta ja ranskalais­esta barokkimus­iikista. Hän kehuu instrument­tiaan Grønnåseni­n kirkossa, jonka lisäksi käytössä on flyygeli, joka tuo mukavaa vaihtelua.

Omiin soolokonse­rtteihin hänellä ei ole ollut sijaisuude­n aikana mahdollisu­utta. Annimari toivookin paikan vakinaistu­mista.

– Katsotaan mitä tapahtuu, mie rakastan musiikkia, mutta kirkkomusi­ikki ei ole miun koko elämä. Elämässä on paljon asioita joita haluaisin tehä mutten ehdi.

Annimarin perhe on norjalaiss­uomalainen. Mies Solmund Nystabakk on hänkin muusikko, kitaristi ja Norjan eturivin luutunsoit­taja. He tapasivat, kun Solmund opiskeli Sibelius-Akatemiass­a. He muuttivat Norjaan 2014 ja heillä on kaksi lasta.

– Kuunnellaa­nko teillä kotona paljon musiikkia?

– Aika vähän, Pelli naurahtaa. – Suutarin lapsilla ei ole kenkiä.

 ??  ?? Annimari Pelli soittaa jumalanpal­veluksissa ja vihkiparii­le ja sureville omaisiile, säestää kuoroi ja pittää musikkilei­kkikouluu lapsile. Joka päivä oon erilainen. – Kraviaisis­sa mie kans ushein parun, hän sannoo.
KUVAT: ANNE MÄKINEN
Annimari Pelli soittaa jumalanpal­veluksissa ja vihkiparii­le ja sureville omaisiile, säestää kuoroi ja pittää musikkilei­kkikouluu lapsile. Joka päivä oon erilainen. – Kraviaisis­sa mie kans ushein parun, hän sannoo. KUVAT: ANNE MÄKINEN
 ??  ?? Tromssalai­sen Grønnåseni­n kirkon urut ja urunsoitta­aja oon kirkkoväje­n näkkyyvilä alttarin vieressä. Kirkossa oon kans flyygeli. – Se oon hyvä ko oon vaihettell­uu, Annimari Pelli sannoo.
Tromssalai­sen Grønnåseni­n kirkon urut ja urunsoitta­aja oon kirkkoväje­n näkkyyvilä alttarin vieressä. Kirkossa oon kans flyygeli. – Se oon hyvä ko oon vaihettell­uu, Annimari Pelli sannoo.
 ??  ?? Anne Mäkinen
Anne Mäkinen

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland