Se og Hør Extra

GRÅTER FOR SØSTEREN MIN – HVER DAG

Hverken idrett, motgang eller sykdom klarte å knekke Anette «Bølla» Bøe.

-

Et blikk med makt. Anette Bøe (66) står krokbøyd over et hjemmelagd bjørkeris av en kost og feier gule blader vekk fra oppkjørsel­en. Jeg sveiver ned bilvinduet og blir møtt med en neve, en flat hånd som griper min og rister – og en myndig stemme som gir kommando.

– Kjør opp, her er det farlig glatt om vinteren. Vi kaller det Golanhøyde­ne, parker ved siden av min SUV, sier verdens beste skiløper for noen tiår siden med myndighet. I bakspeilet ser jeg raske skritt og kvikk energi ta meg igjen.

Inn og opp trappa i et hus som forsiktig beskrevet er overmøbler­t, følelsen av Chesterfie­ld, hvis noe sånt fins – litt som å komme inn på baren på Bristol, bare mye koseligere.

Engstelig. Vi er i hjemmet til Anettes mor, like ved der hun vokste opp på 60-tallet. Jeg kjenner på en atmosfaere av åpenhjerti­g vennlighet. Jeg blir overmannet av aerlig selvransak­else:

– Jeg var engstelig for å møte deg, syntes du alltid har hatt et sterkt blikk: Øgleøyne – de er jo pene, men også skremmende. Med en gnist som hadde fortjent et dikt: et blikk som har makt og uttrykker verdensher­redømme, sier jeg.

Anette bryter ut i en latter, andre ville blitt fornaermet over en slik karakteris­tikk. Intervjuet kunne vaert over før det var i gang.

– Akkurat den der har jeg aldri hørt før. Jeg er ufarlig. Faktisk er jeg veldig snill, følsom og omsorgsful­l. Har aldri vaert bøllete, men jeg er direkte og snakker fra levra. Det kan jo oppfattes faretruend­e, kanskje. Det med «Bølla Bøe», stemmer overhodet ikke. En seilervenn­inne sa det en gang i ungdommen, bare på tull – for at det rimte, tror jeg. Så har det bare hengt ved meg.

Går ikke over. Hun er sportskled­elig kledd i rødt og har Norge på sitt bryst, men innenfor er det svart. Det går ikke én dag hun ikke tenker på lillesøste­ren. Det går ikke én dag hun ikke feller en tåre over tapet av sin naermeste venn og fortrolige.

– Birgitte, vi var så like at da pressen så henne feste på en nattklubb i Seefeld, dagen før jeg skulle ha et renn, trodde de det var meg. Det ble baluba og oppstandel­se. Lillesøste­r har vaert der i hele mitt liv, ja – siden jeg var åtte år. Og hun er her ennå. Jeg gråter hver dag over tapet av henne, det er en sorg som ikke går over.

Døde av kreft. Anette trekker sitt intense blikk ut av mine øyne, vrir hodet og lar sine to

 ?? ?? BØE-JENTENE: Anette sammen med mamma Wenche i midten og lillesøste­r Birgitte til høyre. Foto: Privat
BØE-JENTENE: Anette sammen med mamma Wenche i midten og lillesøste­r Birgitte til høyre. Foto: Privat
 ?? ?? SAVNET OG SMERTEN: Anette holder tårene tilbake, men blir blank i blikket når hun snakker om søsteren Birgitte, som døde i 2014.
SAVNET OG SMERTEN: Anette holder tårene tilbake, men blir blank i blikket når hun snakker om søsteren Birgitte, som døde i 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway