Se og Hør Extra

MARIT FORTJENER UNNSKYLD FRA MEG

-

som 2023 har gitt ham. Ja, det har kommet tårer frem flere ganger.

– Det som følger med denne jobben er noen sterke menneske-møter. Da vi hadde ekstremvae­ret Hans møtte jeg folk som bokstaveli­g talt hadde fått knust både gård og grunn. Det gjør inntrykk på meg, sier han.

Folk som sliter med sykdom har også delt historiene sine med ham.

– Og så er det en verden som folk nå tar hjem i stua – med opprørende bilder. Krigen i Ukraina som raser for andre året, krigen i Gaza der uskyldige mennesker rammes, og, israelske sivile som ble utsatt for terror. Å bli berørt er naturlig, sier Jonas alvorlig.

Viktige motsatser. Han stopper opp i et sekund. Det er mye alvor i hverdagen til en regjerings­sjef. Derfor poengterer han hvor viktig motsatsen er – glede og latter.

– I det daglige er jeg omgitt av folk som har et godt humør og engasjemen­t rundt jobben. Og jeg tenker at hvis vi ikke har humor opp i all det travle, så gjør vi ikke oss en god tjeneste. Så jeg liker jo at vi kan se det komiske i situasjone­r og kan spøke med ting – også de alvorlige. Det er viktig for meg, sier han med et smil.

Tøffere å vaere politiker. Å vaere statsminis­ter i dag sammenlign­et med tiden før sosiale medier, er som natt og dag.

Da Jonas begynte som rådgiver på Statsminis­terens kontor i 1989, fantes bare NRK. Noen år senere kom TV 2, og Norge fikk et bredere radiotilbu­d.

– Med sosiale medier er gangetabel­len flerdoblet. Det har også gjort politikery­rket mye tøffere, sier han.

Stygge meldinger. Å lese hva folk skriver i kommentarf­eltene, gjør sterkt inntrykk på ham.

– Hvis noen skriver noe som er på et positivt spor, kommer det mange positive meldinger. Mens negative kommentare­r utløser mye agg. Det leder i hvert fall meg til å tenke at det er ikke der jeg vil hente mine inntrykk og tilbakemel­dinger. Mange av disse meldingene som kan vaere litt stygge på sosiale medier, er ofte skrevet i sene nattetimer …

– Lar du deg affektere av hets?

– Jeg tror vi får litt tykkere hud av det. Men jeg har ofte tenkt at du må heller ikke ende opp der at du på den ene siden sier at «Jeg stenger verden ut, jeg vil ikke lese noen ting». For da er du frakoblet, sier han.

Statsminis­teren søker heller råd og tilbakemel­dinger fra folk han stoler på.

– Da får jeg egentlig et godt kompass på hva jeg bør gjøre mer – og mindre – av.

Franske følelser. I 1983 reiste Jonas til Paris for å studere statsviten­skap ved Institut d´Études Politiques. Et valg som fikk betydning for livet hans.

– Det som skulle vaere et kort opphold, ble det fire år. Det la ganske mye føring for meg. Jeg var i Paris nå i høst på jobb, og det var litt spesielt å vaere tilbake i en by jeg har bodd i – men nå i funksjon av å vaere statsminis­ter. Men jeg besøkte det samme stedet hvor jeg pleide å spise for 40 år siden. Det var både fjernt og naer på samme tid, sier han varmt.

Oppriktige tanker. Noen andre naere øyeblikk i statsminis­terens liv handler om fødsel og avskjed, og om den store kjaerlighe­ten.

– Jeg tror at de viktigste øyeblikken­e i mitt liv, som for de fleste – er det mektige ved å få barn. Og det er det å sitte ved sengen når mor og far døde. Noe annet er jo at jeg har over 40 år med samme kjaereste. Det betyr mye for meg, sier han oppriktig.

– Hvordan bevarer du og Marit forholdet best?

 ?? ?? HIMMELEN SOM TAK: Jonas sammen med sønnene Vetle (32) og Ola Gullik (24) på Hallingska­rvets nest høyeste punkt. Her var det ikke plass til Magnus (30).
HIMMELEN SOM TAK: Jonas sammen med sønnene Vetle (32) og Ola Gullik (24) på Hallingska­rvets nest høyeste punkt. Her var det ikke plass til Magnus (30).
 ?? ??
 ?? ?? DU OG JEG: Marit og Jonas møttes i ungdomstid­en og har siden hatt blikket for hverandre. Her er de på hytta i Nore og Uvdal.
DU OG JEG: Marit og Jonas møttes i ungdomstid­en og har siden hatt blikket for hverandre. Her er de på hytta i Nore og Uvdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway