Se og Hør Extra

VIKTIG MED GODT HUMØR

- TEKST: STIG H. JUSTAD FOTO: MORTEN EIK, ANDREAS FADUM, NTB, PRIVAT

– Det er jo å forsøke å ha tid – til hverandre. Vaere aerlige. Også en statsminis­ter må prøve å ha forståelse for å ha tid og aerlighet. Jeg må si unnskyld til kona mi hvis jeg kommer sent hjem. Og det er mange avtaler jeg ikke holder. Det er jeg plaget med, sier han.

Fred og ufred. Om få dager åpner 2024 sine dører. Statsminis­teren deler gjerne ambisjonen­e for det nye året.

– Det er det samme svaret som du får fra de fleste som er både far og bestefar: At det skal bli et bra år for barn og barnebarn. Det er det naere i livet mitt, sier han.

Barnebarna Albert (8) og Leo (4) er innimellom på overnattin­gsbesøk her i statsminis­terboligen.

– Det er veldig hyggelig, sier Jonas varmt.

Så kremter han litt.

– Politisk har jeg som mål at vi i en utsatt tid kan få dette vendepunkt­et med trygghet i økonomien og i jobbene til folk. Vi har krig tett på oss, og det er et alvor over det. Vi må klare å formidle dette alvoret og hva det vil kreve av oss på en måte som ikke gjør folk unødig urolige. Krig er dårlig for alt, sier han.

Gir ikke opp. Det har blitt hevdet at grunnen til at Jonas har klart å stå i all motgangen som 2023 har bydd på, er at han finner en mening med oppgaven sin.

Han vil utgjøre en forskjell. – Det er et veldig godt poeng, som jeg egentlig tror er litt viktig i livet i alle sammenheng­er. Vi vil se at det er mening i oss, at vi betyr noe for andre mennesker. Som statsminis­ter er jeg opptatt av hvordan jeg kan løse de oppgavene jeg får på bordet mitt. Da er det noen ganger at du må tåle at det blåser. Så får du heller dukke ned, men ikke gi deg, sier han.

– Uttrykket «å stå i det» har en kvalitet som er viktig å ha med seg, fortsetter statsminis­teren.

Glemmer aldri. Nå under julehøytid­en er det å besøke foreldrene­s og besteforel­drenes grav, tenne lys og finne roen der, noe som gir Jonas sjelefred.

– Andre har opplevd mye mer dramatiske ting – som å miste et barn. Hvor viktig det er å ha et sted å gå for å minnes, har gjort sterkt inntrykk på meg gjennom andres historier, sier han.

– Ved graven skjer det ikke noe, men likevel får du en naerhet til både minner og sterke følelser. Jeg liker også å stelle og pleie gravene, når jeg har mulighet til det. Ofte går jeg innom gravlunden bare for å se at det er ordentlig. Det berører meg mye. For da er det mor og far – og meg.

 ?? ?? TENKER POSITIVT: Når vi spør Jonas om å dele ut en kaktus til noen han mener fortjener det, vegrer han seg. – Jeg synes ikke jeg som statsminis­ter skal hive kaktus etter folk. Jeg liker heller å dele ut oppmuntrin­ger. Vi skal strekke oss til gjøre noe større sammen!
EN PUST I BAKKEN: På kontoret har statsminis­ter en sofa han kan slappe av i – eller sitte i når han skal lese saksdokume­nter.
TENKER POSITIVT: Når vi spør Jonas om å dele ut en kaktus til noen han mener fortjener det, vegrer han seg. – Jeg synes ikke jeg som statsminis­ter skal hive kaktus etter folk. Jeg liker heller å dele ut oppmuntrin­ger. Vi skal strekke oss til gjøre noe større sammen! EN PUST I BAKKEN: På kontoret har statsminis­ter en sofa han kan slappe av i – eller sitte i når han skal lese saksdokume­nter.
 ?? ?? TO GLADE KARER: Jonas leder Norge – og Jens er sjef for NATO. Når de to vennene møtes, blir det ofte en skitur sammen ut i marka.
TO GLADE KARER: Jonas leder Norge – og Jens er sjef for NATO. Når de to vennene møtes, blir det ofte en skitur sammen ut i marka.
 ?? ?? KJAER MOR: Her er Jonas sammen med moren Unni, som gikk bort i 2021.
KJAER MOR: Her er Jonas sammen med moren Unni, som gikk bort i 2021.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway