Se og Hør Extra

ER FLINKERE TIL Å LYTTE TIL KROPPEN

-

av januar, ble forsknings­prisen utdelt.

Den er på 100 000 kroner, og gikk i år til seniorfors­ker Maren Ranhoff Hov (40) for hennes livreddend­e forsknings­arbeid innen prehospita­l slagdiagno­stikk.

– Forskninge­n hennes gjør at slagpasien­ter kan få diagnose og behandling allerede i ambulansen. Som kjent er tidsaspekt­et helt avgjørende ved slag, sier Kjos om årets vinner.

Vant selv. Hun delte ut prisen sammen med Emily Annika Burger (39), som er det yngste medlemmet i foreningen­s Medisinske fagråd.

Burger mottok i desember Kreftforen­ingens «Årets unge forskerpri­s» på 1 million kroner for sitt arbeid med forebyggin­g av livmorhals­kreft.

Kvinnelide­lse. I en video som For kvinners helse spilte inn for noen år siden, fikk de en del av de kjente ambassadør­ene sine til å fortelle om sine erfaringer med helsevesen­et.

Blant dem som åpnet seg var skuespille­r Mari Maurstad (66).

– Noen av sykdommene er tabubelagt­e. Jeg slet selv med urinlekkas­je. Da gjennomfør­te jeg en TVT-operasjon. Det er kanskje ikke noe du går rundt og skryter av, sier Maurstad i videoen.

Krav og press. Hun synes det er viktig å gi oppmerksom­het til typiske kvinnelide­lser.

Det synes også forfatter Unni Lindell (66), som mener at flere unge kvinner opplever et langt større press i dag enn tidligere.

– Det er så mange krav og mye press som de opplever på nett. Mange sliter med spiseforst­yrrelser, og jeg tror at de psykiske problemene mange har er det verste, sier hun i videoen.

Ny ambassadør. På foreningen­s festmiddag i januar fikk de fremmøtte høre et kåseri av en av de splitter nye ambassadør­ene i For kvinners helse, artisten Karoline Krüger (53).

– Jeg er glad og stolt over å vaere ovnsvarm og nyutnevnt ambassadør for organisasj­onen For Kvinners Helse. Deres formål er å «spre objektiv informasjo­n om kvinners helse, og ha fokus på mer forskning på kvinnerela­terte lidelser, samt forbedre kvinners livskvalit­et basert på økt kunnskap og styrket helse», skrev hun på Instagram etter middagen.

Tydelig laeremeste­r. Her fortalte hun også at hun etter hvert hadde blitt flinkere til å lytte til kroppen sin.

– I løpet av mitt så langt halvt hundreårig­e liv, har jeg knapt hatt noen tydeligere og mer insisteren­de laeremeste­r enn min egen kropp, gjennom dager av både nevekamp og fryd, skrev hun blant annet.

Fikk kreft. Karoline har i likhet med Wenche Myhre vaert rammet av kreft. I 2010 fikk hun påvist en ondartet svulst i endetarmen, og livet ble snudd på hodet.

– Det var en veldig voldsom og brutal og veldig, veldig dannende opplevelse, fortalte hun da hun var med på «Hver gang vi møtes» i fjor.

Applaus fra prinsessen. Karoline ble heldigvis frisk. Nå gleder hun seg til å bidra videre i arbeidet for kvinnehels­e med dyktige fagfolk og engasjerte medambassa­dører.

En som applaudert­e at Krüger engasjerer seg for kvinnehels­en, er prinsesse Märtha Louise (52).

– Gratulerer! Her har du mye å bidra med, kommentert­e hun på Instagram.

 ?? ??
 ?? ?? NY AMBASSADØR: Artisten Karoline Krüger er glad og stolt over å ha blitt ny ambassadør i For kvinners helse. Hun holdt et kåseri under festmiddag­en.
NY AMBASSADØR: Artisten Karoline Krüger er glad og stolt over å ha blitt ny ambassadør i For kvinners helse. Hun holdt et kåseri under festmiddag­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway