Se og Hør Extra

Familien ble overvåket

- TEKST: ANDERS GRØNNEBERG FOTO: ANDERS GRØNNEBERG, TOR LINDSETH, LARS EIVIND BONES, NATIONATHE­ATRET, PRIVAT

strekk for å drikke. Han skånet oss for fylla. Med mor var det annerledes. Der fløt det mer jevnt, men aldri overstadig. Begge er døde nå, sier han.

Familien er kjent med innholdet i denne saken.

Familieman­n. Eindride veier sine ord, forteller at han er kjedelig og reservert i møte med medier, i motsetning til hva vi har hørt om ham i lag med venner. Der kan han vaere et fyrverkeri – en godteripos­e og et konfettidr­yss – en interessan­t fyr som byr på seg selv.

Han er en familieman­n med god kontakt med ekser og tidligere koner, deres nye barn og menn.

– Det er trist, det med alkohol. At hele familier blir rammet. Jeg kjenner mange bra folk som er blitt alkoholike­re. Rus blir ofte brukt som selvmedisi­nering. Som flukt og misforståt­t frihet.

Forfulgt. Pappa Knut Eidsvold var med på å etablere USBL. Eindrides mor, Turid Steen, var skuespille­rinne.

Oppveksten bak slottet i en bohembygår­d i krysset Oscars gate/Meltzers gate var fargerik, i et politisk hjem godt forankret på venstresid­en. Foreldrene var kulturinte­resserte og fredsengas­jerte, men også forfulgte og trakassert­e for sitt røde politiske engasjemen­t, som så mange ble under den kalde krigen.

– Det ble en vane gjennom 60- og 70-tallet å bli telefonavl­yttet og fysisk overvåket. Når vi kjørte bil, lå overvåking­spolitiet ofte på hjul bak. «Nei, nå er de etter oss igjen», kunne mor si. Foreldrene var politisk aktive, det var «Nei til EEC» og protester mot Pinochet og Vietnam. Det var ei tid med steile fronter og politisk store motsetning­er.

Gift tre ganger. Så smiler Eindride, noe han har ikke gjort til en vane de kalde kveldstime­ne rundt bålet.

– Jeg har vaert gift sju ganger, sier han og setter teatrale øyne i meg.

– Du hadde likt det, fin overskrift. Nei da. Bare tre ganger. Har tre barn i 20-åra fra de to første ekteskapen­e. Jeg giftet meg igjen, i sommer. Når du finner kjaerlighe­ten er det ingen grunn til å nøle. Nei, hun er ikke halvparten av min alder. Det kunne jeg aldri tenkt meg. Vi er samme generasjon, Unnur og jeg – og begge har voksne barn.

Fengselsop­phold. For vel 40 år siden ble unge Eindride fengslet i tre måneder. Han var militaerne­kteren som også nektet siviltjene­ste, fordi den var seks måneder lenger. En skjult straff for å følge en politisk eller pasifistis­k overbevisn­ing.

– Fengselsop­pholdet ga meg styrke og selvtillit. Det spilte ingen rolle hvem du var eller hva du het, så lenge du forsto spillet og rollen din. Det var testostero­ntungt med bråk iblant, men jeg holdt meg unna. Jeg laerte mye om det å oppføre seg, forstå kodekser og roller.

Kulturkrig­er. Etter endt soning og en periode med diverse strøjobber kom han inn på Teagerhøgs­kolen på fjerde forsøk. Etter ett år ved Rogaland Teater bar det til Nationalth­eatret, der han har vaert siden tidlig 90-tall.

– Vet du at det er flere mennesker på norske teatre i løpet av et år enn det er publikum på norske fotballkam­per? Jo, det er sant, men fotballen og idretten har langt større plass i medier og offentligh­eten.

Kulturkrig­eren i ham våkner, raddisen også. Han kommer en med ildfull pamflett om viktighete­n av kultur - og kraften og nødvendigh­eten av offentlig satsing.

– I vanskelige tider holder det ikke bare med strømstøtt­e, sier han.

Kvantefysi­kk. Når han skal nullstille hodet og koble av, leser han avansert kvantefysi­kk.

– Fysikk er som poesi, fascineren­de – til å forstå, og samtidig helt uforståeli­g. Det får meg i det minste til å rømme fra alt. Roller, replikker – og meg selv

En lengre versjon av dette intervjuet sto først på trykk i Dagbladet Magasinet, som i likhet med Se og Hør eies av Aller Media.

 ?? ?? FLEIPER OG LER: Eindride koster på seg et sjelden smil når han fleiper og småjuger om sine sju ekskoner. Er det ikke noe Toralv Maurstad over ham? Uansett er og var begge sterke stemmer med Nationalth­eatret som base.
INGEN BYLØVE: Når Eindride Eidsvold går ut, er det ikke på byen, men i naturen - men her er han på rød løper sammen med kollega Sølje Bergman.
FLEIPER OG LER: Eindride koster på seg et sjelden smil når han fleiper og småjuger om sine sju ekskoner. Er det ikke noe Toralv Maurstad over ham? Uansett er og var begge sterke stemmer med Nationalth­eatret som base. INGEN BYLØVE: Når Eindride Eidsvold går ut, er det ikke på byen, men i naturen - men her er han på rød løper sammen med kollega Sølje Bergman.
 ?? ?? RALLARVEGE­N 2002: Pappa Eindride på sykkeltur på Finse med sønnene Sindre og Birk.
RALLARVEGE­N 2002: Pappa Eindride på sykkeltur på Finse med sønnene Sindre og Birk.
 ?? ??
 ?? ?? PAROS 2014: Eindride sammen med barna sine i Hellas, fra venstre Sindre, Alba og Birk.
Foto: Privat
PEER PÅ NOREFJELL: Eindride Eidsvold og Nationalth­eatrets Ingjerd Egeberg, Marika Enstad og Andrea Braein Hovig dro til fjells i lanseringe­n av teaterstyk­ket.
PAROS 2014: Eindride sammen med barna sine i Hellas, fra venstre Sindre, Alba og Birk. Foto: Privat PEER PÅ NOREFJELL: Eindride Eidsvold og Nationalth­eatrets Ingjerd Egeberg, Marika Enstad og Andrea Braein Hovig dro til fjells i lanseringe­n av teaterstyk­ket.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway